Øverst ses episoden, der udskød Almedin Fejzic og hans families hjemsendelse.

'Det ville være uforsvarligt ikke at genoverveje familiens situation'. Det mener en advokat efter hjemsendelsen af 18-årige Almedin Fejzic og familien tirsdag blev aflyst, fordi gymnasieelevens far skar i sig selv lige inden afrejsen.

Tirsdag var dagen, hvor Almedin Fejzic og familien var tvunget til at rejse tilbage til hjemlandet Bosnien, fordi familien havde fået afslag på opholdstilladelse i Danmark.

Kort før klokken 9 ankom familien til lufthavnen for at nå en flyafgang klokken 10.10. Men mens familien var ved at skulle bære kufferterne ind i afgangsterminalen, opstod der paniske scener, da faderen, der lider af en psykisk sygdom, pludselig skar sig selv i håndleddet ved pulsåren med en kniv.

Mange af Almedin Fejzics gymnasiekammerater havde taget turen til Københavns Lufthavn for at støtte ham og familien inden rejsen. Mange brød sammen i gråd og fik det skidt, da det gik op for forsamlingen, at faderen var såret.

Familiens flybilletter endte med at blive aflyst, og faderen er nu i behandling på Hvidovre Hospital, mens familien kørte hjem til Hundested igen.

Ifølge forsvars- og menneskeretsadvokaten Poul Hauch Fenger kan tirsdagens aflysning betyde, at familiens hjemsendelse bliver udskudt, indtil myndighederne vurderer, at det vil være forsvarligt at lade faderen rejse.

Almedin Fejzic udvises af Danmark

»Men på samme tid må man sige, at dette kan være nye væsentlige oplysninger om faderens psykiske helbred, der bør lede til at der anmodes om en genoptagelse af sagen,« siger Poul Hauch Fenger til BT og fortsætter:

»Imødekommes en sådan anmodning, vil man diagnostisk gå ind og revurdere hans psykiske helbred, som følge af den her situation, hvor faderen muligvis har været suicidal. Et nyt oplyst grundlag skal efter min mening tilvejebringes,« siger han.

Uforsvarligt ikke at genoverveje situationen

Ifølge Poul Hauch Fenger kan faderens situation give anledning til, at Udlændingestyrelsen vil genoverveje Almedin Fejzic og familiens sag. Det vil resultere i at faderen skal igennem flere undersøgelser.

»Det kan måske komme til at ændre udfaldet på sagen, men det er slet, slet ikke sikkert. Danmark er yderst restriktiv og efter dansk praksis skal det være meget alvorlige sygdomme, for at humanitært ophold kan gives,« siger Poul Hauch Fenger, som har en professionel baggrund i FN og EU.

»Mit synspunkt er, at det ville være uforsvarligt ikke at genoverveje faderens og familiens situation som følge af det, der er sket i lufthavnen i dag. Man kan ikke udelukke, at der kan være nogle koblinger fra faderens skizofreni til andre psykiske lidelser,« tilføjer han.

Ifølge Poul Hauch Fenger kan har Almedin Fejzic og familien ikke mulighed for at anke afgørelsen om, at de ikke kan få opholdstilladelse i Danmark. Så familien skal anmode om, at deres sag genoptages, hvis tirsdagens hændelser skal med i Udlændingestyrelsens overvejelser om at give familien opholdstilladelse

»Det kan man gøre, hvis der er kommet nye, væsentlige aspekter frem i sagen. Som advokat ville jeg argumentere for, at det var tilfældet,« siger forsvars- og menneskeretsadvokaten og tilføjer:

»Det her fortæller historien om, hvor desperate de her mennesker er for at blive i Danmark. Det er velkendt, at folk, der er i Almedin og familiens situation, kan finde på at gøre desperate ting. Der er set eksempler på folk, der er hoppet ud af vinduer på vej ud til flyet, de springer for deres skæbne.«

BT har været i kontakt med Udlændingestyrelsen og Integrationsministeriet, der ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag.