Lyt til artiklen
Beredskabsstyrelsen advarer københavnere, der bruger søndagen på at rydde op efter nattens skybrud.

Vandet, der dækker kældergulvene rundt omkring, kan nemlig være blandet med kloakvand og være den rene bakteriebombe.

- Har du været i kontakt med kloakvand efter skybrud og får influenzalignende symptomer, så kontakt egen læge eller 1813, skriver styrelsen på twitter.- Det er klart, at når der sker sådan en oversvømmelse, så bliver der også blandet kloakvand i kælderen, så der kan være kloakvand, man vader rundt i. Man skal passe lidt på og i hvert fald have handsker på, siger Peter Kragh, vagthavende chef i Beredskabsstyrelsen.

Symptomerne vil typisk vise sig mellem fem og 14 dage efter, at man har været i nærkontakt med kloakvandet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen anses oversvømmelse fra regnskyl generelt ikke for at være en større sundhedsfare. Men det er vigtigt at tage nogle hygiejniske forholdsregler.

I en guide råder styrelsen således:

- Brug gummistøvler eller waders samt gummihandsker, når du bevæger dig i vandet. Ved skybrud blandes overfladevand (regnvand) ofte med fækalie- og bakterieholdigt spildevand fra kloaken. Det kan gøre dig syg, hvis vandet for eksempel kommer i kontakt med en rift i huden.

Det anbefales også at undgå vandstænk i øjne og mund. Desuden er det en temmelig god ide at tage et bad efter, at man har bakset med vand i kælderen. Og 'forurenet' tøj bør vaskes ved mindst 80 grader.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension har også en guide til, hvordan man bør agere før, under og efter skybrud. Her rådes til, at man beskytter sig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj og i øvrigt hurtigst muligt får vandet fjernet og gang i udtørring for at undgå skimmelsvamp.