____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Beredskabsstyrelsen advarer københavnere, der bruger søndagen på at rydde op efter nattens skybrud.

Vandet, der dækker kældergulvene rundt omkring, kan nemlig være blandet med kloakvand og være den rene bakteriebombe.

- Har du været i kontakt med kloakvand efter skybrud og får influenzalignende symptomer, så kontakt egen læge eller 1813, skriver styrelsen på twitter.- Det er klart, at når der sker sådan en oversvømmelse, så bliver der også blandet kloakvand i kælderen, så der kan være kloakvand, man vader rundt i. Man skal passe lidt på og i hvert fald have handsker på, siger Peter Kragh, vagthavende chef i Beredskabsstyrelsen.

Symptomerne vil typisk vise sig mellem fem og 14 dage efter, at man har været i nærkontakt med kloakvandet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen anses oversvømmelse fra regnskyl generelt ikke for at være en større sundhedsfare. Men det er vigtigt at tage nogle hygiejniske forholdsregler.

I en guide råder styrelsen således:

- Brug gummistøvler eller waders samt gummihandsker, når du bevæger dig i vandet. Ved skybrud blandes overfladevand (regnvand) ofte med fækalie- og bakterieholdigt spildevand fra kloaken. Det kan gøre dig syg, hvis vandet for eksempel kommer i kontakt med en rift i huden.

Det anbefales også at undgå vandstænk i øjne og mund. Desuden er det en temmelig god ide at tage et bad efter, at man har bakset med vand i kælderen. Og 'forurenet' tøj bør vaskes ved mindst 80 grader.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension har også en guide til, hvordan man bør agere før, under og efter skybrud. Her rådes til, at man beskytter sig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj og i øvrigt hurtigst muligt får vandet fjernet og gang i udtørring for at undgå skimmelsvamp.