TV2s afsløringer af såkaldte sharia-råd i danske moskéer skaber stor debat herhjemme. Ifølge eksperter inden for islam er det et billede, vi skal vænne os til.

Med skjulte optagelser kan TV 2 dokumentere, hvordan et såkaldt sharia-råd bestående af ledende personer med tilknytning til Fredens Moske, afgør, om muslimske par kan blive islamisk skilt.

I Fredens Moské i Aarhus bliver en kvinde, der fungerer som muldvarp for TV2, fortalt, at hun ikke kan få en skilsmisse fra sin mand, selvom han vil have flere koner.

Det er et velkendt problem i det muslimske samfund, der dækker over mere end det, som TV2 viser i dokumentaren, fortæller forfatter og integrationsrådgiver Mohammad Rafiq til BT.

»Problematikkerne om kvinder er langt større end det. Hvis de skal igennem statsforvaltningen for at få fuldbyrdet en skilsmisse, er de stadig ikke skilt på muslimsk vis. Der skal manden give lov til at lade kvinde fraskille sig,« siger Mohammad Rafiq, der fortæller, at flere spørgsmål også opstår herefter.

»Hvis de bliver skilt, tilhører børnene manden ifølge muslimsk lov - selvom hun kan bevise, at han ikke behandler børnene godt eller kan tilbyde dem de samme forhold, som hun kan,« siger integrationsrådgiveren.

Allerede i 2009 udtalte Mohammad Rafiq til Ekstra Bladet, at parallelsamfund var opstået i København.

»Sharialov fungerer allerede i flere bydele. På Nørrebro kører man flere steder et parallelt samfund, hvor religiøse dogmer kører ved siden af de danske,« sagde Mohammad Rafiq til Ekstra Bladet, og uddyber mandag til BT, at problemet nu er set i flere af landets største byer.

Islamforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Mehdi Mozaffari fortæller, at der er forskel på råd og rådgivning, da dele af sharia ogsåkan være ganske fredelige ting.

»Ritualer og bøn er ikke truende for et dansk samfunds fundamenter. Det er ikke et problem. Men de dele, der omhandler manglende ligestilling mellem mand og kvinde og menneskerettigheder er problematiske,« siger Mehdi Mozaffari til BT.

Det kan meget vel blive mere og mere udbredt, at vi ser tilfælde af sharia-rådgivning i det muslimske samfund. Og det er et massivt problem, mener islamforskeren.

»Når der kommer mange migranter til Europa, kan det forstærke imamernes positioner og dermed skabe mere plads til sharia-rådgivning. Jeg kan ikke se, at det er positivt, hvis der kommer en guddommelig lovgivning, der bliver praktiseret i et land med en lovgivning, der er skabt af demokrati,« siger Mehdi Mozaffari til BT.

Udbredelsen af sharia-rådgivning tror Mohammad Rafiq også på. I 2009 fortalte han til Ekstra Bladet, at Danmark kan være smadret inden for 10-15 år. Den udtalelse holder han fast i.

»Det er blevet værre og værre over de seneste fem år. De korrupte imamer og salafister kan smadre landet på få år,« siger Mohammad Rafiq til BT.

Tredje afsnit af dokumentarserien bliver vist tirsdag aften.