Abed Darkalt er 33 år. I sommer flygtede han fra krigen i Syrien og bor nu i en midlertidig bolig i Randers kommune. Her bor han sammen med to andre flygtninge i en treværelses lejlighed, og selvom både kommunen og Abed Darkalt ønsker, at flygtningene får deres eget private hjem, så gør den nye integrationsydelse det svært.

TV2 har talt med Abed Darkalt. Han har altid boet i sit eget hjem. Nu bor han sammen med to andre flygtninge i en treværelses lejlighed i Randers. Og selv om han godt ved, at det er midlertidigt, så har det lange udsigter med at få sit eget sted at bo. Integrationsydelsen giver ham nemlig kun 5945 kroner før skat, så TV2 skriver, at hans rådighedsbeløb er knap 5000 kroner. For det skal han betale husleje, mad og øvrige udgifter.

»Alle ønsker at kunne leve et selvstændigt liv. Vi kom ikke hertil for at bo sammen allesammen. Vi kommer fra det samme land, men vi har forskellige spisevaner, traditioner og sovetider. Nu er vi tvunget til den samme livsstil,« siger Abed Darkalt, der samtidig også fortæller, at han ikke beder om flere penge til at leve for men om de mest basale vilkår for at leve såsom egen bolig.

For selvom Abed Darkalt er uddannet ingeniør, så er det svært for kommunen at finde arbejde til ham. Det fortæller Laila Jespersen, der er souschef på Randers Kommunes jobcenter.

Hun fortæller til TV2, at flygtningene indkvarteres i midlertidige boliger, fordi kommunen ikke har råd til at finde permanente boliger til alle flygtningene. Hun fortæller også, at det stigende antal flygtninge betyder, at kommunens udgifter til midlertidige boliger ligeledes stiger.

»Selvom vi gør meget for at få folk i arbejde, så er der en vis forsinkelse, inden de kommer i arbejde, så udgifterne vil stige yderligere,« siger Laila Jespersen til TV2 og uddyber med, at selvom staten dækker nogle af flygtningeudgifterne, så er det langt fra dem alle, og et af de områder, som staten ikke dækker, er midlertidig indkvartering.

Hun siger til TV2, at hun gerne så, at flygtninge kom ud i permanente boliger fra begyndelsen af, fordi det giver bedre mulighed for at integrere sig. Hun siger, at selvom de midlertidige boliger sørger for de mest basale ting såsom tag over hovedet, køkken og bad, så ved hun godt, at man ikke slår rødder et sted, som man alligevel skal flytte fra igen inden længe.

Den nye integrationsydelse er lavet for at tilskynde flygtninge til at komme hurtigere i arbejde.  Det argument forstår Abed Darkalt godt, men det er nemmere sagt end gjort. Imens drømmer han om sit eget sted, hvor han mener, at hans mulighed for at skrive ansøgninger og finde arbejde vil være meget større.

TV2 skriver, at 25.600 personer forventes at være på integrationsydelsen i 2016.