Lyt til artiklen

Fredag og lørdag er de to største rejsedage på året. Skolebørnene går på sommerferie fredag, og mange familier tager afsted allerede samme dag.

Uanset om man skal flyve eller køre i bil, så er der pres på, og man må forvente kødannelser både på motorveje og ved security i lufthavnene.

I Københavns Lufthavn forventer passagerchef Marie-Louise Lotz, at 90.000 passagerer skal igennem lufthavnen alene fredag. Og lørdag og søndag 85.000 pr. dag.
I Københavns Lufthavn forventer passagerchef Marie-Louise Lotz, at 90.000 passagerer skal igennem lufthavnen alene fredag. Og lørdag og søndag 85.000 pr. dag. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

I Københavns Lufthavn forventer passagerchef Marie-Louise Lotz, at 90.000 passagerer skal igennem lufthavnen alene fredag. Og lørdag og søndag 85.000 pr. dag.

Derfor lyder rådet til flypassagererne, at man skal huske, at have styr på reglerne for, hvad man må putte i håndbagen og på væskereglerne, så man ikke pludselig er den, der laver prop.

‘Vi har som mål, at ni ud af ti passagerer højst skal vente et kvarter i security. Så vi opfordrer folk til at have styr på reglerne hjemmefra og tage jakke og bælte af, inden man når helt frem til security, og at hjælpe sidemanden i køen med at huske det, siger Marie-Louise Litz.

Hun opfordrer folk til at kunne ud i lufthavnen to timer før, hvis man skal rejse i Europa og tre timer før, hvis man skal uden for Europa.

Se reglerne for sikkerhedskontrollen i lufthavnene her.

For de ferieglade danskere, der har valgt bilen som transportform, skal man i højere grad væbne sig med tålmodighed.

Vejdirektoratet oplyser, at der er mest trafik på motorvejen imellem Øst- og Vestdanmark hen over Fyn - især i retningen fra København mod vest.

Desuden er der travlt på strækningen via Sjællands Odde samt strækningen til og fra Tyskland via grænseovergangene i Sønderjylland og færgeruterne på Lolland og Falster.

De fleste kører på ferie om lørdagen. Mellem kl. 8 og 20 er trafikken tættest, så hvis man har mulighed for at vente til søndag eller mandag, så forventes der væsentlig mindre trafik på de dage. Man kan også køre på ydretidspunkterne før klokken 8 eller efter kl. 20 lørdag.

Fredag ventes der tæt trafik mellem kl. 14 og 19.

FDMs feriekonsulent Frederik Valmin siger, at uanset hvornår man tager afsted, så skal man ikke lave en stram tidsplan.

»Som udgangspunkt er det en god ide, at man har en tidsbuffer, så tiden ikke bliver en stressfaktor. Man skal afsætte nogle flere timer, end det man normalt vil kunne køre turen på,« siger Frederik Valmin.

Derudover skal man organisere turen, så den bliver hyggelig for alle.

»Ender man i kø, så sørg for at familien kan bruge tiden positivt og konstruktivt. Det kan være lege eller lytte til lydbøger eller at børnene ser film. Og så skal man huske at have vand, sund slik og madpakker med. Man skal passe på, at børnene ikke får for meget slik med sukker, for de har ingen mulighed for at brænde energien af. Så hellere grønne snacks, vand og bare lidt slik,« siger Frederik Valmin.

Han anbefaler desuden, at man hver anden-tredje time holder pause for at strække benene og få lidt luft, inden man kører videre.

På visse strækninger skal man i særlig grad væbne sig med tålmodighed. Der er nemlig en del vejarbejde rundt omkring oplyser Vejdirektoratet.
På visse strækninger skal man i særlig grad væbne sig med tålmodighed. Der er nemlig en del vejarbejde rundt omkring oplyser Vejdirektoratet. Foto: Morten Germund
Vis mere

Vejarbejde i Danmark

På visse strækninger skal man i særlig grad væbne sig med tålmodighed. Der er nemlig en del vejarbejde rundt omkring oplyser Vejdirektoratet på deres hjemmeside.

Et stort vejarbejde giver flaskehals mellem Solrød og Køge Vest, hvor man er ved at udvide Køge Bugt Motorvejen. Man skal ifølge vejdirektoratet påregne en rejsetidsforlængelse på mindst 30 minutter i dagtimerne.

Et omfattende broarbejde på Fynske Motorvej ved Odense den 26.-28. juni vil i den første sommerferieweekend påvirke rejsetrafikken hen over Fyn markant. Arbejdet medfører, at der på E20, Fynske Motorvej, mellem motorvejskryds Odense og Odense C kun er ét farbart spor i hver retning og en hastighedsbegrænsning på 50 km/t fra den 26. juni kl. 22 til den 28. juni kl. 12.

Man skal derfor også her forvente en forlængelse af rejsetiden på 30 minutter.

Vestmotorvejen lukker i en periode – omkring 30 minutter - i løbet af aftenen, ca. ved 22 tiden både fredag og lørdag aften. Det sker ved motorvejsbroen, der fører Bildsøvej over Vestmotorvejen, ved Vemmelev.

Årsagen er, at en kæmpe særtransport med borelementer er nødt til at passere broen i det modkørende spor.

Særtransporten skaber iøvrigt sneglefart på Vestmotorvejen i østlig retning i aften og nattetimerne både fredag og lørdag.

Læs mere om det her:

 

Se Vejdirektoratets information om sommertrafik her.

 

For de ferieglade danskere, der har valgt bilen som transportform, skal man væbne sig med tålmodighed.
For de ferieglade danskere, der har valgt bilen som transportform, skal man væbne sig med tålmodighed. Foto: Dennis Lehmann
Vis mere

Vejarbejde i Tyskland

Går rejsen sydover i bil, så skal man være opmærksom på vejarbejde nord for Hamburg.

Den klassiske autobahn A7, der går fra Flensborg til Østrig er ramt af flere vejarbejder på strækningen fra Neumünster til Hamburg. Det oplyser FDM.

Det er derfor en god ide at finde en alternativ rute og for eksempel køre mod Kiel, når man er nået til Rendsburg, og så ramme A7 igen lige syd for Hamburg.

Tyskland forventer mest trafik lørdag, så igen gælder rådet om, at vente til om søndag eller om mandagen, hvis man har mulighed for det.

Et ekstra plus er, at der ikke må køre lastbiler på de tyske motorveje om søndagen. De er også forvist fra vejene om lørdagen mellem kl. 7 og 20, skriver FDM.

FDM har mange flere detaljer om den tyske sommertrafik her.

Se FDMs køkalender for de tyske motorveje her.

Se FDMs køprognose for hele Tyskland og andre europæiske lande her.