Sportsbillede Action

Scanpix fotograf Liselotte Sabroe vinder Årets Pressefoto i kategorien Sportsbillede Action med dette jubelbillede af ZlatanIbrahimovic i Parken. Landskamp i Parken mellem Danmark-Sverige d. 17. november 2015. Sveriges Zlatan Ibrahimovic scorer til 2-0.

Årets Danske Hverdagsbillede

Fotograf Bax Lindhardt, Berlingske Media/Scanpix vinder årets pressefoto i kategoren Årets Danske Hverdagsbillede med dette billede af svært bevæbnet politi på Kgs. Nytorv overfor den franske ambassade tirsdag d. 17. november nogle dage efter terrorangrebene i Paris d. 13. november.

Årets Pressebillede

Foto: Jacob Ehrbahn
Vis mere

Pressefotograf Jacob Ehrbahn, Politiken, vinder med billedet af en flygtningefamilie, der en tidlig morgen i august 2015 tager chancen og kravler under det kontroversielle pigtråds- og grænsehegn, som Ungarn har sat op ved grænsen til Serbien.

I dommernes begrundelse for valget siger de: I bare et enkelt fotografi er det lykkedes Jacob Ehrbahn at indkapsle hele den store historie: Verden er i nød, mennesker flygter, og vi prøver at holde dem ude. Billedet opsummerer hele situationen, eller katastrofen, om man vil, og har stærke referencer tilbage i tiden. Det er med andre ord et ikonisk billede på den største begivenhed i året.

Samtidig er det fejlfrit, malerisk og viser helt utvetydigt, men med mange facetter, hvad der er på spil. Dette foto er ikke resultatet af held. Det er taget af en dygtig fotograf, der ved, hvor han skal være, og som gennemarbejder sit materiale. Derfor var der (til dommernes egen forbavselse) rørende enighed og slet ingen diskussion om, at netop dette billede er Årets Pressefoto. Billedet vinder samtidig kategorien Årets Nyhedsbillede, Udland, hvor det indgår i Jacob Ehrbahns serie "Drømmen om et bedre liv".

Årets Nyhedsbillede, Danmark

Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere

Michael Drost-Hansen, freelance. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Det vigtigste ved denne serie er, at den dokumenterer en historie, vi ikke har set før i Danmark. Det er danmarkshistorie og en begivenhed, der lige som angrebet på Krudttønden og Synagogen, fik os til at indse, at vi ikke er isolerede fra resten af verden. Ud af mange mulige var Michael Drost-Hansens serie vinderen, fordi han bedst fanger kaosset og de mange nuancer. Han når hele vejen rundt om begivenheden fra forvirring til hjertevarme og det lettere absurde, så udvalget af billeder er alsidigt med både drama, glæde og lidt humor. Alle de følelser, der var i spil, da verden kom til Danmark.

Årets Pressefotograf

Foto: Joachim Ladefoged / Morgenavisen
Vis mere

Foto: Joachim Ladefoged / Morgenavisen
Vis mere

Foto: Joachim Ladefoged / Morgenavisen
Vis mere

Foto: Joachim Ladefoged / Morgenavisen
Vis mere

Foto: Joachim Ladefoged / Morgenavisen
Vis mere

Prisen som Årets Pressefotograf 2015 gik til pressefotograf Joachim Ladefoged, Morgenavisen Jyllands-Posten, der vinder med sin serie på 5 billeder. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Skal man dømme efter den indsendte kollektion, er alsidigheden Joachim Ladefogeds største force. Det er altid svært at sætte fem billeder sammen, der viser, hvem man er, og hvor meget forskelligt man arbejder med. Men det er et umiskendeligt styrketegn, når en fotograf både kan tage en dagligdags opgave som et luciaoptog og løse den så kreativt, og samtidig levere fire andre billeder, der spænder fra en Nato-øvelse i det grønne med næsten Martin Parr-agtige elementer til et varmt og empatisk fotografi af et lille barn, der sover i kaos og et fint portræt af en kvinde, der har mistet sit barn.

Vi har gøre med et meget visuelt menneske, der let veksler mellem det klassiske sort/hvide og et mere ekspressivt farvesprog. Han kender sine formgreb og sætter barren højt.

Årets Nyhedsbillede, Udland

Foto: Jacob Ehrbahn / Politiken
Vis mere

Jacob Ehrbahn, Politiken. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Jacob Ehrbahns serie er meget, meget stærk, og der var ikke nogen tvivl om, at den var en vinder. Den er godt fotograferet, velkomponeret, veltimet og varieret i de afbilledes følelser. Man mærker stort nærvær og værdighed, fordi han går så uhyre tæt på med sin vidvinkel, at man nærmest kan lugte og mærke, hvor han er.

Reportagen som helhed udstråler den store energi og arbejdsvilje, der skal til for følge denne tragedie, hvor vi både bliver præsenteret for hurtige actionskud og billeder med stille eftertænksomhed. Sjældent har vi set et fotografi af papkasser 'larme' så meget. Alle billeder er gode, og nogle har klare ikoniske kvaliteter. Drømmen om et bedre liv. over en million flygtninge og migranter søgte i 2015 til Europa. Langt de fleste betalte menneskesmuglere for at fragte dem over havet fra tyrkiet eller det nordlige Afrika til Europa.

Presset har fået EU's asylregler til at bryde sammen og medlemslandene til at konkurrere om, hvem der kan holde flest flygtninge væk fra deres egne grænser. pigtrådshegn, tåregas, grænsekontrol, asylstramninger og manglende humanitær hjælp har ikke kunnet stoppe strømmen af mennesker på flugt fra krig, undertrykkelse og fattigdom, men har i stedet skabt kaotiske tilstande mange steder på flygtningenes vej. En båd med folk fra Syrien og Afghanistan går i land på den græske ø Lesbos.De har haft en hård overfart fra Tyrkiet, og alle er utrolig lettede, da de endelig kommer i land. Flere græder af glæde, en mand tænder et nødblus, og folk danser, synger, beder og tager billeder af hinanden.

Glæden bliver hurtigt afløst af skuffelse, da de får at vide, at de skal gå 60-70 km hen over øen i kuperet terræn i bagende hede for at komme til et registreringscenter. De må hverken tage taxier, busser eller bo på hoteller. Ifølge loven er de illegalt i landet, og folk kan blive straffet.

Foto: Jacob Ehrbahn / Politiken
Vis mere

Forholdene ved registreringscenteret i Moria på Lesbos er forfærdelige. Det har styrtregnet tre dage i træk. Området flyder med skrald og mudder, og der er mangel på mad, vand, lægehjælp og sanitære forhold. Folk venter i op til fem dage under åben himmel på at komme ind og blive registreret. I køen for ikke-syriske mænd opstår der ofte heftige skænderier og slåskampe pga. uenigheder om pladserne i køen. Der er ingen officielle personer til at holde styr på de mange mennesker, så en gruppe mænd med kæppe fungerer som en slags selvbestaltet politi, der prøver at styre køen og mægle i konflikter.

Foto: Jacob Ehrbahn / Politiken
Vis mere

Mahboubeh er 19 år og fra Afghanistan. Hun er flygtet fra Iran, hvor hun boede illegalt med sin mand og deres 4-årige søn Matin. Nu sidder de i køen til registreringscenteret i Moria på tredje døgn. Det har styrtregnet, og deres søn er blevet syg. De vil gerne til Sverige. Moria, Lesbos.

Foto: Jacob Ehrbahn / Politiken
Vis mere

Efter at Ungarn med sit grænsehegn har lukket af for flygtninge og migranter, hober de sig op i et ingenmandsland ind mod Serbien. En gruppe vrede unge angriber politiet med sten og flasker, hvilket får betjentene til at trække sig lidt tilbage. Det rygtes, at grænsen er blevet åbnet, så nu strømmer også familier med børn og ældre mennesker op mod politikæden i håb om at blive lukket ind i Ungarn. Med et bliver området pakket ind i tåregas, og politikæden rykker hurtigt frem og slår på alt og alle. Der opstår kaos. Folk bløder, skriger og falder oven i hinanden, når de prøver at komme væk.

Foto: Jacob Ehrbahn / Politiken
Vis mere

En gruppe bådflygtninge fra Eritrea har lavet en interimistisk lejr på en tomt, der støder op til en af Catanias centrale pladser. Mange af bådflygtningene, der kommer til den sicilianskehavneby, bliver kun i byen i nogle få dage for at hvile ud, indende søger videre op gennem europa. Andre søger om opholdstilladelse og lader sig indkvartere på modtagelsescentre. Ifølge Den Internationale Organisation forMigration (IOM) har mere end 150.000 flygtninge og migranter sejlet over Middelhavet fra det nordlige Afrika til Italien i 2015.

Foto: Jacob Ehrbahn / Politiken
Vis mere

En mand falder grædende om og råber "why no help, why no help", da han endelig kommer i land. Mange af passagererne fra denne overfart er synligt berørte og græder. De har været på havet i to timer og måtte hele turen øse vand ud af båden.De var meget tæt på at kæntre, og alt og alle er gennemblødte. På trods af at vinteren nærmer sig, og vejret bliver hårdere, er der ingen afmatning i flygtningestrømmen til Lesbos. I forhold til tidligere bliver bådene nu mødt af frivillige fra hele verden, som hjælper med tørt tøj, førstehjælp, mad og instruktioner om, hvor de skal gå hen.

Årets Reportage, Danmark

Foto: Joachim Adrian / Politiken
Vis mere

Joachim Adrian, Politiken. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Et meget fint og helt stille billede, der på en enkel måde gør hele problematikken meget håndgribelig ved blot at vise størrelsesforholdet mellem lille Fie og bamsen. Man kan mærke forældrenes følelser, og hvad der står på spil: Det her er kampen om selve livet. Hele hospitalsdramaet er fortættet i dette ene fotografi, der er taget ud af en serie. Man forstår, at selvom man helst bare ville lægge dette skrøbelige barn på sin mave, så er det ikke muligt under disse vilkår.

Gennem de strikkede sager får forældrene udtrykt, at de elsker deres barn, ligegyldigt hvordan det ender, og hvilket liv hun bliver. Det er et stærkt signal i en verden, hvor vi ellers ofte vælger børn som Fie fra. Lille nyfødte Fie er syg. Hjertet er hullet, og hun er alt for lille. Lægerne ved ikke, hvad hun fejler. Fie er nu tre døgn gammel. Thomas og Kamilla har lagt tøjdyr ned til Fie.De ved nu, at hun har huller i hjertet og en ganespalte. Begge dele kan opereres. Men lægerne har en mistanke om, at hun muligvis også har en sygdom, der gør, at hun er væksthæmmet. Det ved de bare ikke med sikkerhed endnu.

Årets Reportage, Udland

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

Rasmus Flindt Pedersen, Freelance/Ekstra Bladet. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Denne serie går mere i maven end mange andre. Den er uhyre stilsikkert gennemført samtidig med, at den er meget tæt på, meget rå og brutal. Rasmus Flindt Pedersen har helt fra starten valgt en fotografisk stil, som han gennemfører i hele serien. Den er stærk og varieret og træder først og fremmest frem, fordi den er tro mod det kaos, der er i situationerne.

Hele reportagen er meget gennemarbejdet, og det virker, at fotografen vælger at understrege den rå virkelighed med sine virkemidler. Undervejs har han også truffet nogle meget bevidste og gode valg om, hvor vi er, og vi ser både frygten, håbet og desperationen. Antallet af mennesker, der er flygtet til Europa i løbet af 2015, rundede i december en million. Det oplyser Den Internationale Organisation for Migration (IOM). Og mens EU- landenes politikere endnu ikke har fundet en holdbar løsning på den akutte flygtningekrise, fortsætter menneskestrømmen mod nord. Tusinder af skæbner med hver deres forestilling og drømme om et nyt liv og en bedre fremtid.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

En lille pige ligger på fortovet og sover foran Keleti banegården i Budapest. Tusindvis af mennesker må sove under åben himmel, da politiet stopper al togdrift og lukker stationen for at få kontrol over den store mængde flygtninge.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

Et 175 kilometer langt pigtrådshegn blev hen over sommeren opført i Ungarn for at holde flygtningestrømmen ude. Tusindvis af mennesker - deriblandt denne pige og hendes familie - strandede på den forkerte side af EU, da hegnet var færdigt, og grænsen blev lukket natten til 15. september.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

En gruppe flygtninge forsøger at skærme sig mod politiets tåregas og vandkanon. Grænsen til Ungarn er lukket, og stemningen har været på kogepunktet i halvandet døgn, da der opstår uroligheder mellem flygtninge på den ene side af grænsen og det ungarske politi på den anden.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

Under åben himmel, omgivet af skrald og efterladenskaber, venter en mor med sit barn i en midlertidig flygtningelejr uden for grænsebyen Roszke i Ungarn. Tusindvis af mennesker har hastet gennem Grækenland, Makedonien og Serbien for at nå over grænsen, inden pigtrådshegnet stod færdigt. I halve og hele nætter står de nu i kø til de busser, der skal transportere dem videre til registreringscentrene.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

En ung mand er blevet ramt i baghovedet og slået bevidstløs, da der opstår slås- kampe mellem syriske og afghanske flygtninge ved togstationen i den lille kroatiske by Beli Manastir. Byen har i løbet af natten modtaget mere end 2000 flygtninge - tre gange så mange, som de lokale myndigheder var forberedt på - og det ender i kaos, da de mange mennesker forsøger at skaffe tog- og bus- billetter for at komme videre.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

En ung mand falder på knæ på stranden, rækker hænderne mod himlen og takker de højere magter. Andre kaster sig jublende og grædende om halsen på hinanden. en kvinde kollapser af udmattelse, mens hendes barn skriger. Dagens 26. gummibåd er kommet i land ved den lille turistby Skala Sikamineas på den græske ferieø Lesbos.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen - Freelan
Vis mere

Kørestolens hjul sidder igen fast i et af de mange huller i markvejen. Faiz er tavs, men hans hånd klemmer ekstra hårdt om armlænet, da folk omkring ham forsøger at få stolen fri. Faiz er 75 år og har taget turen hele vejen fra Deir ez-Zor i Syrien med sine to døtre Mariam og Hamda og sit barnebarn Murhaf. De har været på flugt i næsten en måned og er nu nået til Ungarn. egentlig ville Faiz gerne til Sverige, men kørestolen kan ikke holde til mere, så de må lade sig registrere af myndighederne. Derefter håber de, at Tyskland vil tage imod dem, selv om de har fået taget fingeraftryk i Ungarn.

Årets Portræt

Miriam Dalsgaard, Politiken. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Dette er en dejligt øjenåbnende portrætserie. Ved første øjekast er den sjov, men når man ser nærmere efter, opdager man dybden. Der er masser af nuancer i historien, den er godt tænkt og meget original. Fotografen skaber et indirekte og meget befriende portræt af Vollsmose, som er fuldt af selvironi og uden at tale til de negative, stereotype fordomme, vi måtte have om boligområdet. Det er rockerskarpt fotograferet, godt instrueret og både geografi- og tidsløst. En serie, der lige så godt kunne have været taget i 1970'ernes New York.

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

AFRO. Fik bare line ups - dvs. rettet kanterne. Tog 5 minutter. Abdirahman Abdikarin Ali Abdi, 14 år. Bor i Vollsmose, født i Kolding. Vil gerne have en afro, fordi hans storebror har en. Det er en somalisk tradition at gå med afrokammen i håret.

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

LINEUPS - dvs. fik bare rettet kanterne. Tog 10 minutter.Mohammed Ali, 22 år, studerer folkesundhedsvidenskab på SDU. Er i gang med at bygge en afro op, har haft det før. "Det var fedt. Måden, man ser ud på. Man skiller sig ud".

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

NORMAL fade med streg. Tager 20 minutter. Serge Bodjo, 31år, læser historie på SDU, vil gerne læse videre på Center for Afrikanske Studier. Bor i Odense, født i Elfenbenskysten.

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

BALOTELLI style - efter fodboldspilleren Mario Balotelli fra AC Milan. Tager 30 minutter. Said Ahmed, 28 år, arbejder som servicevagt i Vollsmose. Blev også klippet for 10 dage siden.

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

HOUSEPARTY - eller en firkantet Will Smith. Tager 30 minutter. Zakaria Ali, 19 år, går i 3.g. Bor i Odense, født i Odense. Håret har været dobbelt så højt. "Q er den bedste til at lave fade"

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

RONALDO- STyLe. Tager 30 minutter. Jahja Adel, 5 år. Ny i barbershoppen. "Han kom med sin far og sagde, at han skulle klippes som Ronaldo. Han så glad ud, da han gik".

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

ARMyCUT MeD KANT OG STReG. Tager 30 minutter. Elias Ahmed H. Boore, 26 år. Bor i Bramming, er vokset op i Vollsmose og har stadig familie her. "Det er min kone, der har bestemt, at jeg skal have denne frisure. Jeg elsker min kone".

Foto: Miriam Dalsgaard / Politiken
Vis mere

HOUSePARTy. Tager 30-45 minutter. Abdifatah Ahmed, 18 år, går i 3.g på hhx. Født i Aalborg, bor i Vollsmose. "Jeg har set frisuren på Instagram. Jeg kan godt lide at prøve nye ting med mit hår".

Årets Sportsbillede, Reportage

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

Kasper Thorup Løftgaard, DMJX. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Reportagen fra det amerikanske college rodeo er et fremragende eksempel på en god sportsreportage. Vi får flere intense øjeblikke, hvor noget står på spil, miljøet omkring begivenheden er stemningsfuldt fotograferet, og der er både portræt, action og æstetiske øjeblikke. Desuden er der simpelthen ikke et dårligt billede, og sammenhængende fungerer de perfekt som serie, fordi vi kommer tættere på de her mennesker, og fotografen viser os, at det både er en kultur og en livsstil. På den måde ligger reportagen næsten i grænselandet mellem kultur og sport.

Zach Nevell træner på ranchen. Hans primære disciplin er 'Bulldogging'. Zach kommer oprindelig fra Chicago, og da han startede på Odessa College, blev han blot sat af på skolens kollegium af sine forældre uden en hest og uden en bil. Han er derfor nødt til at låne trænerens hest og bede om lift hver dag for at komme ud og træne. Alligevel endte han sæsonen med at vinde det næstsidste rodeo i Brownwood, Texas, samt slutte i top 5 til det sidste i Stephenville.

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere
Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

Koty Kamm får fat i hornene på sin kalv til et college rodeo i Brownwood, Texas. Disciplinen hedder 'Bulldogging' og går ud på, at man på kortest mulig tid skal indfange og nedlægge en kalv. Disciplinen er farlig, fordi den foregår i meget høj fart, og fordi risikoen for at blive ramt af kalvens horn er langt større end i de andre discipliner. Inden for de sidste 2 år er det blevet et krav, at deltagerne i 'bullriding' skal bære hockey-hjelme, når de stiller op i college-regi. Men i de andre discipliner er der endnu ikke krav, og næsten alle deltagere vælger blot at bære cowboyhat.

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

Hawkins Boyce (t.h.) får ikke penge af sine forældre og er derfor nødt til at arbejde næsten hver dag for at få råd til at gå på college. Udover et fast job hos en elektriker er han flere gange om ugen med assisterende træner Shawn Hogg ude at arbejde som cowboy på forskellige ranches i området. De hyrede cowboys mødes som regel kl. 5 om morgenen, inden solen er stået op, for at spise morgenmad sammen, inden de begiver sig ud til dagens indhegning for at indfange kvæget.

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

Hawkins Boyce går til køjs. Han går på 4. år på Odessa College og ligger nummer 1 i regionen i sin disciplin 'Saddle Bronc Riding'. Reglerne er de samme som 'Bullriding', men foregår på en opsadlet, vild hest i stedet for på en tyr. Midt på hans kollegieværelse står en stor buk med to special-sadler til netop 'Saddle Bronc Riding'. Mindst en gang om dagen sidder han på bukken og træner sin position og holdning. Disciplinen er for fysisk krævende til, at han kan træne på vilde heste hver dag, da hestene kaster rytteren meget langt frem og tilbage og giver dem noget, der minder om piskesmæld.

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

Hagen Thomas (t.h.) får sig en snak med Odessa College's assisterende træner, Shawn Hogg (midten), efter årets sidste college rodeo i Stephenville, Texas. Shawn var selv bullrider i 10 år, inden han valgte at blive pensioneret. Han startede med at ride på små tyrekalve, da han var 8 år gammel, hvilket ikke er unormalt. Kort efter han var blevet gift med Amber (t.v.), hang hans vielsesring fast i rebet på en tyr under et rodeo.De to yderste led på hans venstre hånd blev revet direkte af, og han går nu med vielses- ringen i en kæde om halsen.

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

Ty ellis på Odessa College Ranch, hvor alle eleverne kommer hver dag for at træne. Tys skade gør, at han kun kan ride 1-2 tyre, før hans ben gør for ondt til, at han kan fortsætte. I bullriding skal man holde sig på tyren i 8 sekunder. Alt efter de 8 sekunder tæller ikke med, men falder man for tidligt af, får man en score på 0. Scoren bliver udregnet på baggrund af, hvor godt man har siddet på tyren kombineret med en score, der viser, hvor godt tyren præsterede.

Foto: Kasper Thorup Løftgaard / Freel
Vis mere

På Odessa College i Texas, USA, har de, udover de sædvanlige sportsgrene, også et rodeohold. Unge mænd og kvinder træner hver dag på collegets ranch 10 km uden for byen og drager hver weekend mod en ny by i texas for at konkurrere mod regionens andre skoler om en plads i den årlige, nationale finale. alt efter hvilke discipliner de stiller op i, kan rodeo være en dyr sport at dyrke. nogle af eleverne kommer fra velhavende familier, der sponsorerer deres ophold, mens andre må arbejde som daglejere på forskellige lokale ranches for at få råd til at fodre deres heste.

Ty Ellis gør sig klar til weekendens første bullride. Bullriding er både en af de farligste, men samtidig også en af de billigste discipliner at deltage i, da den ikke kræver, at man har en hest. Ty har tidligere på sæsonen fået en skade på sin ene akillessene, som er blevet opereret. Det gør, at han næsten ikke kan bevæge sin højre fod op og ned og derfor har svært ved at løbe væk, efter han er blevet smidt af tyren. Alligevel stiller han op, da han håber på stadig at kunne kvalificere sig til finalerne.

Årets Åben Klasse

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Rasmus Degnbol, freelance. I dommernes begrundelse for valget siger de:

Selvom flygtningene præger nyheds- og reportagekategorierne, er der også plads til dem i Åben Klasse, fordi fotografen ser situationen fra en helt ny vinkel. Det er årets historie. Men her får vi en mere abstrakt og dog alligevel super konkret fortolkning, der hjælper os til at forstå omfanget af den situation, de andre serier viser på deres måde.

Dronen gør i disse dage indtog i dansk presse, og det er både frækt og originalt at anvende den på denne facon. Tidligere har man måske mest tænkt på dem lidt som en fjernstyret bil, men her ser vi, hvor stærkt et redskab de kan være. En gruppe syriske flygtninge fra Aleppo går langs grusvejen på kysten af Lesbos kort efter, de er ankommet med gummibåd fra Tyrkiet.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Busserne har sat flygtninge af til et modtagecenter i byen og venter nu på at blive fyldt op igen for at køre flygtningene videre nordpå. Alle busserne er privatejede og -drevne og tager oftest overpriser for billetterne.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Den 18. november 2015 lukkede Slovien sin grænse for, hvad de definerede som migranter, hvilket var alle andre nationaliteter end Syrien, Afghanistan og Irak. Denne praksis blev hurtigt adopteret af resten af Balkan-landene. Makedonien opførte på under 7 dage deres grænsehegn til Grækenland, hvilket førte til sammenstød med de afviste migranter.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Flygtninge og migranter marcheres til toget i den kroatiske vinterlejr i Slavonski Brod. De har opholdt sig i lejren i 5-6 timer, hvor de har haft adgang til varme telte, mad og lægehjælp. Toget tager dem til den slovenske grænse og deres tur videre nord på i europa.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Redningsbåde, gummibåde og redningsveste ligger på stranden på den græske ø Lesbos. Dags dato er der fortsat ingen løsning på tilstrømningen af hver- ken flygtninge eller migranter på øen, og antallet har over året ramt dage med over 10.000 ankomne om dagen, ligesom der har været dage med over 30 døde. Vinteren har nu sat ind, og antallet er faldet til ca. 1.000 om dagen, men lokalsamfundet og de mange frivillige på øen frygter for 2016, såfremt man ikke får holdbare politiske løsninger.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Flygtninge og migranter hviler sig i den privatdrevne lejr OXY uden for byen Molivos på Lesbos, Grækenland. Øen har i 2015 set hundredetusindvis af flygtninge og migranter strømme til fra Tyrkiet, men har til dato ingen officiel hjælp eller modtagecenter haft på nordkysten, hvor størstedelen ankommer. Derfor har private frivillige åbnet lejre som OXY for private donationer, hvor de sørger for, at flygtninge og migranter kan blive kørt de ca. 60 km til et modtagecenter ved Mytilini på øen.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

Over 100.000 redningsveste og gummibåde i en næsten 10 meter høj bunke på Lesbos, Grækenland. Grækenland har i 2015 set over 800.000 flygtninge og migranter ankomme til deres land, primært på Lesbos med båd fra Tyrkiet.

Foto: Rasmus Degnbol / Freelance
Vis mere

En gummibåd fyldt med ca. 45 flygtninge og migranter ankommer til kysten på den græske ø Lesbos. Øen har i 2015 set hundredetusindvis ankomme fra Tyrkiet i gummibåd.