Peter Aalbæk Jensen hos Zentropa
Peter Aalbæk Jensen hos Zentropa Foto: Nils Meilvang

Den kontroversielle direktør for Zentropa skal tirsdag aften forklare sig for en stor gruppe ansatte og tidligere ansatte i Zentropa.

Peter Aalbæk Jensen tørrede nemlig tilbage i 2007 en risiko for et økonomisk kollaps af på sine nærmeste venner - producenter og instruktører - i filmselskabet.

Medarbejderne blev uden deres viden brugt som kautionister for en gæld på 12,5 millioner kroner, som ledelsen i Zentropa havde opbygget.

I 2006 solgte Peter Aalbæk Jensen aktier for 25,7 millioner kroner i Zentropa til en stor gruppe af ansatte i selskabet, herunder kendte instruktører som Per Fly og Susanne Bier.

Peter Ålbæk

Året efter havde Ålens højre hånd, finanschef Peter Garde, imidlertid så store problemer med at skaffe økonomisk sikkerhed for et salg af andelsboliger i Filmbyen i Hvidovre, hvor Zentropa holder til, at Peter Aalbæk Jensen - uden at aktionærerne fik besked - lod dem kautionere for et lån.

Den tidligere Zentropa-instruktør Anders Rønnow Klarlund er en af dem, der købte aktier.

Han vil have en redegørelse af Peter Aalbæk, og hans klare forventning er, at Aalbæk Jensen straks iværksætter en uvildig og komplet undersøgelse af Zentropas økonomi, af samtlige skuffeselskaber og holdingselskaber.

- Det kan ikke gå hurtigt nok med at tilbagevise de anklager, der har været fremsat. Sådan som tingene bliver fremstillet i pressen lige nu, har jeg svært ved at se, at Det Danske Filminstitut kan sende så meget som én støtte-krone mere i retning af Avedøre. Derfor er det i alles interesse, både os aktionærer og dem der betaler for danske film, nemlig skatteborgerne, at Zentropa og filminstituttet åbner regnskaberne og viser, at alt er i skønneste orden, siger han til BT.Ifølge Noe Munck, advokat, lektor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet, har Peter Aalbæk Jensen et forklaringsproblem ud fra det, der har været fremlagt i medierne.

- Når man er direktør og bestyrelsesmedlem, har man pligt til alene at varetage aktionærernes interesser, og i det her tilfælde har aktionærerne ingen interessere i, at selskabet kautionerer for et lån i en ejendomsinvestering. Dette kan være i strid med selskabslovens bestemmelser om utilbørlige dispositioner fra ledelsens side.

Læs i BT i dag (køb adgang til e-avisen her):
- Ålens forklaringsproblem: Kunne have stillet egne penge som sikkerhed

Tror du, at dette er begyndelsen til enden for Peter Aalbæk i Zentropa?
Deltag i debatten under artiklen   
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.