Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen må netop nu forklare aktionærerne i filmselskabet, hvorfor de bl.a. kautionerer for et ejendomskøb på 12,5 mio kr. uden deres viden.

Netop nu står Peter Aalbæk Jensen skoleret over for adskillige aktionærer i filmselskabet, der bl.a. vil have en forklaring på, hvorfor aktionærerne uden deres viden skulle kautionere for et ejendomskøb på 12,5 mio kr.

En af aktionærerne, der forventer en god forklaring fra Ålen, er Anders Rønnow Klarlund. Det forklarede han inden mødet til bt.dk.

- Jeg forventer, at Peter (Aalbæk Jensen, red) iværksætter en uvildig undersøgelse af alle regnskaber i Zentropa. Ingen kan leve med beskyldninger om snyd, når man er så massivt offentligt finansieret, som Zentropa er, siger Anders Rønnow Klarlund.

- Hvis Peter ikke vil det, kan man ikke undgå at mistænke ham for, at han skjuler noget. Det er også i hans interesse, at undersøgelsen bliver iværksat, siger Klarlund videre.

En af de ting, som Anders Rønnow Klaulund henviser til, er, at Peter Aalbæk Jensen skal redegører over for en stor gruppe ansatte og tidligere ansatte i Zentropa, hvorfor man i forbindelse med filmprojekter på Fyn gør store krumspring for at bruge pengene på Fyn.

Det er nemlig sådan, at når man har fået penge af Film Fyn, der er ejet af bl.a. flere kommuner på Sydfyn, skal man bruge 100 pct. oven i det tilskudsbeløb, som der gives fra Film Fyn.

Til det formål har Peter Aalbæk Jensen oprettet et selskab på Sydfyn, der for minimum fire film står for at have leveret udstyr. Problemet er blot, at selskabet intet udstyr ejer.

Ellers er stridspunktet, at Peter Aalbæk Jensen - som Jyllands-Posten skrev 26. november - i 2007 tørrede en risiko for et økonomisk kollaps af på sine nærmeste venner - producenter og instruktører - i filmselskabet.

Medarbejderne blev uden deres viden brugt som kautionister for en gæld på 12,5 millioner kroner, som ledelsen i Zentropa havde opbygget.

I 2006 solgte Peter Aalbæk Jensen aktier for 25,7 millioner kroner i Zentropa til en stor gruppe af ansatte i selskabet, herunder kendte instruktører som Per Fly og Susanne Bier.

Året efter havde Ålens højre hånd, finanschef Peter Garde, imidlertid så store problemer med at skaffe økonomisk sikkerhed for et salg af andelsboliger i Filmbyen i Hvidovre, hvor Zentropa holder til, at Peter Aalbæk Jensen - uden at aktionærerne fik besked - lod dem kautionere for et lån.

Ifølge Noe Munck, advokat, lektor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet, har Peter Aalbæk Jensen et forklaringsproblem ud fra det, der har været fremlagt i medierne.

- Når man er direktør og bestyrelsesmedlem, har man pligt til alene at varetage aktionærernes interesser, og i det her tilfælde har aktionærerne ingen interessere i, at selskabet kautionerer for et lån i en ejendomsinvestering. Dette kan være i strid med selskabslovens bestemmelser om utilbørlige dispositioner fra ledelsens side.