- Der kommer en tsunami af ledige omkring nytår, siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-samvirke, der repræsenterer godt 2,1 mio. medlemmer. 
 Foto: Torkil Adsersen
- Der kommer en tsunami af ledige omkring nytår, siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-samvirke, der repræsenterer godt 2,1 mio. medlemmer. Foto: Torkil Adsersen Foto: Torkil Adsersen

Der skal et mirakel til, hvis det skal lykkes at skaffe 12.500 akutjob inden juli 2013.

Det siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-samvirke, der er brancheorganisation for 26 statsanerkendte arbejdsløshedskasser i Danmark og repræsenterer godt 2,1 mio. medlemmer.

- Det ser meget deprimerende ud. Der skal et mirakel til, hvis målet skal nås, siger Verner Sand Kirk til BT.

- Vi når ikke målet inden nytår, men det ser også svært ud at nå målet inden juni. Der blev skabt en pukkel tilbage i 2010, hvor man nulstillede alle, der havde 2-4 år tilbage, som fik to år. Den pukkel ville være blevet udløst i juli i år, men kommer nu til nytår, fordi perioden blev forlænget med et halvt år.

På kontanthjælp

- Det betyder, at der kommer en tsunami af ledige omkring nytår. Da vi havde den fire-årige dagpengeperiode, var der ca. 2.000, der havde et problem med at få et job, da perioden udløb. Nu bliver det 20.000. Det er også et stort problem, at der er alt for få akutjob til ’folk i kedeldragt’. En tredjedel af de ledige er 3F-medlemmer, og når man lægger Krifa- og HK-medlemmer til, bliver det ca. halvdelen. Så mange akutjob er der slet ikke til dem.

Allerede til januar falder uhyggeligt mange ledige ud af dagpengesystemet, og de ryger jo på kontanthjælp, hvis der ikke er et akutjob til dem. Og det skriger til himlen, hvis vi sammenligner antallet af akutjob med, hvor mange akutbreve der er sendt ud til ledige, siger Verner Sand Kirk.

I for eksempel Tønder Kommune, hvor der ikke er et eneste akutjob, er der foreløbig sendt 300 akutbreve ud til ledige borgere, som er tæt på at miste dagpengene, påpeger han og beklager, at der er så stor geografisk skævhed i fordelingen af akutjob.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.