Oliver (tv.) og Gustav på 9 år, reddede familiens stråtækte gård og moderens dyreklinik fra at gå op i røg, da de slukkede en brand i husets bryggers.
Oliver (tv.) og Gustav på 9 år, reddede familiens stråtækte gård og moderens dyreklinik fra at gå op i røg, da de slukkede en brand i husets bryggers. Foto: Allan Andersen

- De var iskolde

Brødre på 9 år kan forvente lidt større julegaver i år. Fredag reddede de familiens hjem fra at gå op i flammer.

Havde det ikke været for to de handlekraftige tvillingedrenge Gustav og Oliver på 9 år, havde en familie på seks i dag formentlig stået uden hjem.

Fredag eftermiddag kortsluttede en stikkontakt i bryggerset i familiens stråtækte 132 år gamle gård i Helsinge, og kort efter stod der flammer op fra jakker og vasketøj på gulvet.

Men de to tvillingedrenge på 9, der var alene hjemme i den firelængede gård, lod sig ikke skræmme af de meterhøje flammer, og de gik ufortrødent i gang med slukningsarbejdet.

- De var iskolde. Det er simpelthen imponerende, at de ikke løb skrigende bort. Da vi efterfølgende spurgte dem, om de ikke var bange, sagde de bare: ’Næh, ikke da ilden var slukket’, fortæller moderen Maria Tjørved Olsen, der havde givet drengene lov til at være alene hjemme en lille time, da hun skulle op og træne.

- Jeg tænker jo, hvorfor var jeg der ikke lige. Vi er alle sammen chokerede, men vi siger i stedet, at det der kunne være sket, ikke skete. Drengene slås faktisk tit, men der kunne de godt finde ud af at arbejde sammen, fortæller moderen, der ikke kan skjule stoltheden over sine to seje drenge.

Det var den ene tvilling, der opdagede branden, da han lugtede røg, og han var ikke sen til at tage affære og tilkalde sin bror.

- Han kravlede hen over gulvet, for det har han fået at vide af sin far, at det skal man gøre, når man er røgdykker. Det er eddermaneme sejt, at han har overskud til at tænke over det i sådan en situation, siger Maria Tjørved Olsen.

Da Gustav og Oliver havde lokaliseret branden, gik de i gang systematisk at fylde spande med vand, som de smed over flammerne, til de mente, ilden var slukket.

De to drenge har ingen mobiltelefon, så da slukningsarbejdet var overstået, satte de sig tålmodigt til at vente på, at deres mor skulle komme hjem. De lukkede døren ud til røgen og satte en video på, indtil moderen kom hjem et kvarter senere.

- Der var sod og røg over det hele, og jeg fik dem med det samme ud af huset. De røg ud i sneen på strømpesokker og alting, men jeg var ligeglad, de skulle bare ud af det røgfyldte hus. De vidste jo ikke, at røgen var farlig, fortæller Maria Tjørved Olsen.

Familiens hund fik ilt af redningsfolkene, som også hentede husets marsvin og fire katte ud, og tvillingerne kom begge med en ambulance til Hillerød Akutmodtagelse til observation for røgforgiftning. Bryggerset er slemt tilredt af røgen, men ellers har alle det godt.

- Drengene er bare trætte. De er oppe at køre, sådan har vi det jo alle sammen, hvis vi har gjort en god gerning. Nu skal de have en mobiltelefon, så de ikke kommer til at stå i sådan en situation iigen. Og så har brandfolkene sagt, at drengene har fortjent en større julegave i år, for havde det ikke været for dem, havde vi ikke haft vores hus i dag, siger Maria Tjørved Olsen.

DRENGENES HELTE-GERNING DISKUTERET LIGE NU FLITTIGT PÅ FACEBOOK - DELTAG I DEBATTEN OG GIV DEM ET 'LIKE' HVIS DU SYNES DE FORTJENER DET HER
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.