Plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København adskiller sig fra andre plejehjem. Ikke nok med at plejehjemmet fysisk er en slotsbygning, så har det i denne uge også fået titlen regnbueplejehjem.

Med den nye profil bliver Slottet et plejehjem, hvor ældre homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede kan være åbne om deres seksualitet, hvis de ønsker det, uden at der bliver kigget skævt til dem. Det er 83-årige Helge Madsen glad for. I plejecentrets stueetage sidder Helge Madsen på sit værelse. Han sidder i sin stol og med tæppet i skødet. Helge Madsens hjem er indrettet i en stil, en boligarkitekt i 1960erne ville have nikket anerkendende til. Indretningen med de mange indrammede malerier ligner en klassisk plejehjemsbolig.

Og det er det sådan set også, men fra i onsdags har han haft det homoseksuelle magasin Out & About liggende fremme på stuebordet. Onsdag overgik plejehjemmet til at være sted, hvor Helge Madsen med ro i sindet kan være åben om, hvem han er. Han holdt sin homoseksualitet skjult for personalet indtil sidste efterår, hvor Slottet blev udvalgt som regnbueplejehjem.

Der var ingen, der spurgte, og derfor var der ingen grund til at stå frem med det, lyder hans forklaring.

Ville ikke skilte med det

»Ingen spurgte om det, og jeg havde heller ikke lyst til at skilte med det. Folk kan let misforstå det. Da jeg fik mod på at fortælle det, var det fordi, mine homoseksuelle venner kom og besøgte mig.

»Personalet spurgte, hvornår jeg ville få besøg, og så blev det aktuelt at fortælle det,« siger Helge Madsen.

Det er betryggende, at personalet nu ved det, fortæller han. Den tryghed er vigtig for ældre LGBT-personer, homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede, når de går ind i livets sidste fase.

Ifølge LGBT Danmark kravler mange ældre LGBT-personer nemlig tilbage i skabet, når de skal på plejehjem af frygt for at blive marginaliseret eller diskrimineret. Derfor har det længe været et ønske for foreningen at få etableret et plejehjem for denne gruppe af ældre.

Helge Madsen har oplevet på egen krop, hvordan der blev kigget skævt til den homoseksuelle kærlighed. I hans ungdom i 1950erne blev homoseksualitet anset for at være en trussel mod unge mænd, fordi unge trækkerdrenge solgte sex til ældre mænd på Rådhuspladsen i København.

Holdt i hånd i smug

»Jeg havde da lyst til at holde en fyr i hånden på gaden, men vi gjorde det skjult, når vi sad sammen på bænken. Vi frygtede, hvad der kunne ske, hvis nogen så os,« fortæller Helge Madsen.

»På Café Intime på Frederiksberg, som er et værtshus for homoseksuelle, var der en ældre dame, Oda, der spillede klaver for os. Hvis vi gik hinanden lidt for nær, kunne hun godt finde på at sige, at vi skulle vente, til vi kom hjem. Men vi gav hinanden et diskret kindkys alligevel,« siger han og smiler. På Café Intime mødte Helge Madsen sit livs store kærlighed. Den i dag 83-årige mand var blot 14-15 år, da han i baren fik øje på en ung nordmand, den 17-årige Terje fra Bergen, som var på besøg i København.

Helge Madsen fortæller, at mødet med Terje gav anledning til at springe ud af skabet for første gang.

»Jeg slog armen om halsen på ham og gav ham et kindkys, og så var den i orden,« fortæller han.

Selvom de mødtes som helt unge, flyttede de først sammen, da de var trediverne. I cirka 15 år varede deres kærlighedsliv i København, men så fik Terje hjemve og ville hjem til Bergen. Bruddet med Terje tog hårdt på Helge Madsen, der samtidig måtte kæmpe med omverdenens afstandtagen til den homoseksuelle livsstil.

»Bruddet med Terje gjorde ondt. Hans job som ’tøjmand’ krævede, at han flyttede tilbage. Han ville jo gerne have, at jeg var flyttet med ham, men jeg havde ikke lyst til at bosætte mig i Norge,« fortæller Helge Madsen, der samtidig uddyber, at han levede som åben homoseksuel, mens forholdet til Terje stod på. Forældrene accepterede forholdet, og de var glade for Terje, understreger han.

Terje har ikke været den eneste fyr i Helge Madsens lange liv. Da han som 18-årig aftjente værnepligt, blev han stormende forelsket i en soldaterkammerat.

»Han var blond og en flot fyr. Han vidste ikke, at jeg var lun på ham til at begynde med. Han fandt ud af det, da han fik et kram og et lille kys. Så var den slået.«

Hvordan tog han det?

»Han tog da imod,« lyder det grinende fra den 83-årige.

Niece i Frankrig

Livets efterår har ikke budt på længerevarende forhold. Og familie har han heller ikke meget af.

Helge Madsen er opvokset på Amager med forældrene og storesøsteren, der i dag er død.

Han peger på et maleri, der hænger over sengen. Det er et portræt af niecen, der bor i Frankrig med familien.

»Hun flyttede til Paris og har i dag familie dernede. Jeg har været nede og besøge dem mange gange, og vi snakker i telefon sammen hver uge,« siger Helge Madsen, der i sit arbejdsliv har arbejdet med chokolade-salg i de københavnske biografer og teatre.

Det sidste, scenekunsten, har været hans store interesse. Han giver en flig af sit teatertalent:

»Der er englændere i byen, og succesen er enorm. Vi bliver pisken op mod skyen, nu står menuen på uniform. Der er ingen danske piger, som af danske gutter nøjes, næh nu går de rundt og siger: oh my darling, dear boys,« bryder han ud i sang.

Den gråsprængte Helge Madsen giver tegn til, at han er lidt træt. De seneste dage har budt på mange interview, og i dag skal han for første gang gå med i paraden ved Copenhagen Pride, hvor den mangfoldige kærlighed bliver hyldet.

Han glæder sig. Og glæden er også stor ved udsigten til, at flere ligesindede flytter ind på Slottet.

»Det kunne være hyggeligt, hvis der boede en anden homoseksuel, så vi kunne gå en tur i byen sammen,« siger Helge Madsen begejstret.