En 74-årig praktiserende læge i Vendsyssel/Sæby overså en graviditet og sendte i stedet kvinden til en operation for at få fjernet brok og få en sterilisation.

Det var bare en af flere fejl som medførte, at lægen fik forbud mod at arbejde videre uden supervision af en anden læge.

Det viser dokumenter fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som DR P4 Nordjylland har fået aktindsigt i.

Styrelsen skrev i oktober, at der er begrundet mistanke om, at lægen på grund af mangelfulde faglige kompetencer kan antages at være til fare for patientsikkerheden.

Styrelsen har gennemgået flere journaler og konstateret, at lægen bla har udskrevet uhensigtsmæssig medicin og at han han har udskrevet i for høj startdosis.

Lægen har desuden overset en graviditet. Uden at gøre andet end at tage en blodprøve på en kvinde med mavesmerter, har han henvist hende til en operation for mavebrok og sterilisation.

- Det er alvorlige fejl. som man bare skal lave en af for at miste sin ret til at arbejde selvstændigt, siger lektor og phd i velfærdsret ved Aarhus universitet, Caroline Adolphsen til DR P4 Nordjylland.

Lægen valgte at lukke sin klinik efter påbuddet om kun at måtte arbejde videre under supervision af en anden læge.

Lægen var ved at planlægge sin pension og havde i forvejen meddelt Region Nordjylland, at han ville lukke klinikken i 2018. Lægen har siden 2012 været i styrelsens søgelys og fået et fagligt påbud og skærpet tilsyn. Han har ikke ønsket at udtale sig, men skriver på sin hjemmeside, at han er uenig i kritikken.

'Jeg kan ikke offentligt forsvare mig på enkelte sager, da jeg har tavshedspligt, men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har kendskab til patienter der er blevet groft fejlbehandlet eller har taget skade.'

I lægens optik er den primære problemstilling, at styrelsen for patientsikkerhed 'går mere op i dokumentation og journalføring, end i den reelle behandling af det enkelte menneske.'

Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst, at de ikke har mulighed for at udtale sig i sagen. 18 andre læger i Danmark har ligesom ham fået indskrænkninger i deres virke.

Christian Freitag, formand for de Praktiserende Lægers Organisation siger, at der absolut ikke er grund til at være bekymret for at blive behandlet af en ældre læge.

- Det er enkeltstående tilfælde, vi har rundt omkring. Der går år imellem, der kommer sådan nogle sager, siger han til DR P4 Nordjylland.

Christian Freitag medgiver dog, at der nok er en tendens til at læger af nød fortsætter et år eller to eller mere over deres planlagte pensionering - fordi der ikke kan skaffes en afløser. En situation, der især er udtalt i det nordjyske.

- Lægerne føler, at de ikke kan være bekendt over for deres patienter at stoppe. For så har deres patienter ikke nogen ny læge. På den ene side er det glædeligt, for det er svært at finde erfarne læger. På den anden side kan alderen godt gå hen og blive et problem, hvis man bliver rigtig gammel.

Der findes ingen aldersgrænse for, hvor længe læger må praktisere. Men efterhånden som lægerne bliver ældre, går der nogle kontrolforanstaltninger i gang, der sikrer at alt er, som det skal være.