Lossen Lizas dage på fri pote endte i morges, da en mand og hans hund på morgentur mødte det eftersøgte kattedyr.

- Hvae... Går I stadig og mangler en los, spurgte den østjyske hundelufter politiet, da han kl. 7.44 i morges ringede og fortalte, at hans hund havde skræmt lossen, så den var flygtet op i et grantræ ved Sabro udenfor Aarhus.

Den 71-årige dyrlæge Knud Steensborg blev kaldt til en landejendom på Viborgvej, hvor Liza sad fire-fem meter oppe i træet og knurrede.

- Så jeg måtte jo klatre derop. Jeg kravlede op bagfra og fik stukket lossen med en bedøvelsessprøjte på en lang stang. Den blev hurtigt træt og savlede og hang. Den lagde sig på tværs af nogle grene og slappede af, indtil den langsomt begyndte at falde ned fra gren til gren, så den til sidst hang halvsovende i et forben. Jeg kravlede op og gav den et skud mere i nakken. Så faldt den i søvn, og vi kunne gribe den i en dyne, fortæller dyrlægen, der ikke havde betænkninger ved at klatre op til lossen.

- Jeg er vant til at have med farlige dyr at gøre og kender deres reaktioner. Den kunne have hoppet på mig, men det fornemmede jeg, at den ikke ville. Den lå godt nok og knurrede og brummede, men den blev dog liggende.

Lossen er nu hjemme igen, vågen og har det godt, selvom den var blevet mager af 14 dage i det fri.

- Den har jo ikke lært at jage, den har fået alt serveret. Men den skal nok tage kiloene på igen, forklarer Knud Steensborg, der også er dyrlæge i Randers Regnskov.

Østjyllands Politi opfordrede i løbet af de 14 dage, hvor lossen var løs, jægere til at skyde dyret, hvis man så det.

Det lød, at den tamme los var til fare for andre dyr, og i værste fald små børn, og ville blive mere aggressiv i takt med, at dens naturlige instinkter vågnede op.

Så vidt kom det dog ikke.

- Lige nu sover hun, men i aften kan hun se frem til at få en stor culottesteg, sagde lossens ejer, Annette Agerbak, til Stiften.dk.