'Har fucking lørdag aften set det fedeste fucking show, DMA, fra fucking Forum i for syge København mand. Det var overdrevet fedt og for sygt at se og høre fucking Medina og den sygeste fucking Anne Linnet. Jeg er født i fucking Danmark i 1954, og det er nok derfor, at oldingen ikke fatter en fucking skid,' slutter Bent Wedel.

Sådan skrev Bent Wedel i et læserbrev til Horsens Folkeblad kort efter at have set Danish Music Awards på TV 2 i lørdags. Siden er den 62-årige horsensiansers sarkastiske kommentar til den sprogbrug, cremen af dansk musik tog i brug, da de modtog priser ved showet, blevet delt igen og igen på Facebook.

»Det er nok min natur at bruge ironien i stedet for at virke som en gammel, sur mand,« siger Bent Wedel til BT om årsagen til, at han formulerer sig i et sprog, der minder en del om det, stjerner som Medina brugte under Danish Music Awards.

Og det er gået rent ind hos mange danskere, som nu hylder læserbrevsskribenten på Facebook.

'Bent fra Horsens - I salute you,' skriver Berlingskes kulturredaktør Lars Rix, som var blandt de første til at dele Bent Wedels læserbrev på det sociale medie.

Han er bestemt ikke den eneste, som bakker op om Bents opsang til musikerne.

'Jeg forstår heller ikke en fucking skid. Hvis det virkelig er det sprog der tales i dag, så er vi fucking på skideren,' skriver Lars P. Horsbøll.

'Det jo lissom det fucking sygeste læserbrev, ever,' lyder det fra Lars Luplau.

'Må have ramt noget'

Bent Wedel havde bestemt ikke regnet med, at læserbrevet i den lokale avis ville skabe så meget røre rundt om i det ganske land. Efter at læserbrevet er gået viralt har Bent Wedel både været i Radio Østjylland og Radio 24syv.

»Det var spontant og jeg skrev det lige fra hoften. Så jeg er da overrasket over, at de har fået så meget opmærksomhed. Jeg må have ramt noget med det læserbrev,« siger Bent Wedel til BT.

Men det glæder ham, at budskabet er nået ud til så mange danskere via de sociale medier, for han mener, at stjernernes sprogbrug under Danish Music Awards rejser en vigtig debat.

»Når Medina siger, at hun er stolt af at modtage prisen af 'fucking Anne Linnet', så bruger hun ordet i en fuldstændig malplaceret sammenhæng. Jeg ved godt, hun siger det, fordi hun synes, Anne Linnet er fed, men jeg synes i den grad det er plat at bruge ordet om en person på den måde,« siger Bent Wedel og fortsætter:

»Sproget er selvfølgelig i udvikling, og jeg vil ikke lyde som en gammel sur mand. Men den forfladigelse af sproget, som jeg oplevede under showet, synes jeg er bekymrende. Det handler om noget meget større end, at der bliver bandet meget i fjernsynet. Det er mit opgør med den stiltiende accept af, at kunstnerne og andre af de unges forbilleder i den grad misbruger sproget. For mig minder det om McDonalds burgere. De ser fine ud, men mætter jo overhovedet ikke. Og i øvrigt er der ingen værdi eller næring i dem.«

Bent Wedel er helt med på, at 'fuck' og 'fucking' for længst er blevet en integreret del af det danske sprog. Men han ærgrer sig over, at nogle af landets førende kulturpersonligheder per automatik fyrer det og flere andre bandeord af i deres takketaler i stedet for at sige noget mere indsigtsfuldt.

»Jeg synes, 'fuck' er glimrende ord, men det skal bruges med omtanke. Når man som kunstner føler behov for at gemme sig bag en evig strøm af 'fucking' og 'pis', når man står på en scene for at modtage en pris, så synes jeg, det er udtryk for en kultur, der er ved at løbe helt af sporet. Det er et misbrug af ordet og sproget,« siger han.

I sin yderste konsekvens frygter Bent Wedel, at sprogbarrieren mellem forskellige grupper i samfundet kan blive så stor, at vi knap nok forstår hinanden længere.

»Vi risikerer, at vi som danskere glider fra hinanden og ikke længere har opfattelsen af at tale samme sprog,« siger Bent Wedel.

Du kan læse flere af danskernes Facebook-kommentarer til Bent Wedels læserbrev her.

Bent Wedel.
Bent Wedel. Foto: Privat
Vis mere