Kvinder, der oplever bivirkninger efter HPV-vaccine, venter i årevis på at blive undersøgt. Samtidig strides eksperter om omfanget af bivirkninger.

Mere end 500.000 danske kvinder har siden 2009 fået den omstridte HPV-vaccine mod livmoderhalskræft. Langt de fleste mærker blot et lille prik i skulderen, men der er også kvinder, som efterfølgende oplever muskelsmerter, huskommelsessvigt og hovedpine.

De smerteplagede kvinder må vente i op mod to år på at blive undersøgt og få fastlagt, om der er en sammenhæng mellem lidelserne og vaccinen. De danske myndigheders indsats med udredning og registrering af unge piger og kvinder, der er blevet vaccineret med HPV-vaccine og efterfølgende er blevet syge, har været alt for dårlig, fastslår en rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA.

Fornyet debat

Rapporten fra EMA sætter fornyet gang i debatten om omfanget af HPV-vaccinens bivirkninger. Som BT fortalte i går, retter rapporten alvorlig kritik mod den danske forskning på området, efter at danske læger og forskere har været frontfigurer i mistænkeliggørelsen af vaccinen. Det Europæiske Lægemiddelagentur mener, at danske forskere for ivrigt påviser årsagssammenhæng mellem vaccine og de sjældne lidelser og således overser, at lidelserne kan opstå af andre årsager.

EMA-rapporten konkluderer, atHPV-vaccinenfrikendes for at medføre øget risiko for, at kvinderne kan blive ramt af bl.a. træthedssyndromet Pots som bivirkning.

Kræftens Bekæmpelse er tilfreds med, at rapporten konkluderer, at fordelene ved at give HPV-vaccine langt opvejer ulemperne. Men samtidig bakker organisationen op om kritikken af myndighedernes håndtering:

’Beskæmmende’

»Vi synes, det er beskæmmende at læse, at der er unge kvinder, som har gået og ventet i op mod to år for at blive undersøgt. Når der er så lang ventetid, så bliver dét i sig selv medvirkende til at skabe usikkerhed om årsagen til de oplevede bivirkninger. Det er ganske forfærdeligt for disse kvinder, for selv om HPV-vaccinen ikke er skyld i kvindernes sygdom, så bliver de mere syge af at gå i usikkerhed og vente,« siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til BT.

Han understreger, at Sundhedsstyrelsen hurtigst muligt bør udarbejde retningslinjer, som er dækkende for hele landet.

Nationale retningslinjer

»Sundhedsstyrelsen skal lave en vejledning om, hvordan man skal agere i forhold til de her unge piger, der kommer ind med problemer. Og de retningslinjer, der bliver lavet, skal følges. Det er også meget vigtigt, at ventetiden bliver bragt ned. Problemet i det her er, at der i dag ikke findes nationale retningslinjer, hvilket har betydet, at man rundt om i regionerne har gjort, som man selv har ment, var det bedste at gøre. Sundhedsstyrelsen må sikre, at der overalt i landet udredes, diagnosticeres og behandles efter samme model. Og så må vi have data opgjort på samme måde, så vi kan sammenligne på tværs,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Det er Synkopecentret ved Frederiksberg Hospital, som EMA beskylder for at være selektiv i sin udvælgelse af patienter, så de passer ind i centrets lægers hypotese om, at der er en direkte sammenhæng mellem HPV-vaccine og alvorlige lidelser, som de kvindelige patienter har fået bagefter.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Synkopecentrets ledende overlæge Jesper Mehlsen, som i øjeblikket er på ferie i USA. Men i en mail til politiken.dk tilbageviser han anklagerne og kalder det »fejlagtig og således uberettiget kritik.«

Det er Jesper Mehlsens afdeling, der på verdensplan har fundet halvdelen af alle de indberettede formodede bivirkninger med Pots.