Du kan få udbetalt din efterløn skattefrit i år, hvis du fravælger ordningen permanent. Men langt fra alle bør sig ja tak, advarer økonomisk rådgiver

Over 100.000 skattefri kroner - lige ned i foret.

Det lyder ikke helt dårligt, hvis man f.eks. planlægger at renovere boligen, tage på jordomrejse eller købe ny bil.

Men du skal passe på med at lade dig lokke af regeringens nye ‘tilbud’ om at få dine efterlønsbidrag udbetalt skattefrit her og nu, advarer en uvildig økonomisk rådgiver samt brancheorganisationen for de danske arbejdsløshedskasser.

Folketinget har vedtaget et nyt lovforslag, der gør det muligt for ca. 450.000 danskere, der betaler penge ind til efterlønsordningen, at få deres opsparede efterlønsbidrag udbetalt skattefrit inden for det første halvår af 2018.

Beløbet afhænger af ens alder. Det maksimale skattefri beløb, som man kan få, hvis man har indbetalt i 18 år (danskere over 50 år), er 105.647 kroner.

Men hvis man tager imod tilbuddet, fraskriver man sig både retten til efterløn og seniorjob.

Derudover skal man også være opmærksom på, at man alligevel vil få en skattefri præmie på ca. 160.000 kroner udbetalt, hvis man beholder efterlønsordningen uden at benytte sig af den - dvs. hvis man arbejder helt frem til folkepensions-tidspunktet.

Kræver individuelt regnestykke

Hvad der er det mest fordelagtige for den enkelte opsparer, kræver et individuelt regnestykke, fastslår Susanne Arvad, der er uvildig privatøkonomisk rådgiver.

Hun understreger dog, at man skal være varsom med at sige ja tak uden at have sat sig rigtig godt ind i sagen.

»Det er ikke altid, at de politiske ændringer er til at for at tilgodese den enkelte - nogle gange er de til for at tilgodese statskassen,« siger Susanne Arvad, der er økonomisk rådgiver og direktør i Arvad Finanshus.

Først og fremmest bør man beholde efterlønsordningen, hvis man føler sig overbevist om, at det vil være svært at fastholde et arbejde frem til folkepensionsalderen - og man ikke selv har råd til at finansiere en tidlig tilbagetrækning på anden vis.

»Efterlønsordningen er til dem, der gerne vil trække sig tilbage så tidligt som overhovedet muligt, og måske ikke har prioriteret sin egen opsparing. Det kan være folk i fysisk hårde erhverv. Og så kan der være dem, som egentlig gerne vil arbejde, men som sidder i en stilling, hvor de frygter, at det vil være svært at have et job som senior,« siger Susanne Arvad.

Brug penge til gældsafvikling

Hun understreger dog, at der kan være nogle situationer, hvor det vil være en god idé at få efterlønnen udbetalt her og nu. Det kan f.eks. være relevant for personer, der har en hårdt presset økonomi.

»Hvis du f.eks. har noget dyr gæld, der tynger dig - og du har en pose penge, der kan indfri den gæld, så kunne det være, at det gav dig meget mere livskvalitet og en større frihed ved at bruge pengene til at komme af med gælden,« siger Susanne Arvad.

For de personer, der har så stor en pensionsordning, at de står til at blive modregnet hårdt i efterlønnen, kan det også være en mulighed at hæve pengene og investere dem, forklarer hun.

Direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, kalder regeringens lovforslag for »lokkemad«, der skal få folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Han opfordrer folk til at tænke grundigt over, om den gevinst, man får nu og her, står mål med det, man går glip af.

»Ved at få pengene ud kontant, får du skatteværdien af det beløb, du har indbetalt. Det bliver i omegnen af 30.000 kroner maksimalt. Men du mister retten til at kunne gå på efterløn, hvis det viser sig, at du ikke kan arbejde frem til folkepensions-alderen,« siger Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser.