Med et smil til sig selv i spejlet tager Tanja Grube Madsen endnu et nøgenbillede. Bagefter deler hun det på Instagram, for hun vil vise, at alle kroppe er gode kroppe.

Tanja Grube Madsen er 33 år, socialrådgiverstuderende og mor til en dreng på otte. Hendes krop har strækmærker, løst maveskind og lår, der rør ved hinanden. Alt det, som mange forsøger at gemme væk, viser Tanja frem med stolthed.

I mere end tre år har hun delt billeder af sig selv på internettet. Hun har primært brugt det sociale medie Instagram, for her er folk søde og kommer med opmuntrende kommentarer, der indikerer, at de føler sig inspirerede og måske begynder at se sig selv i et mere positivt lys.

Men egentlig er det blot en sidegevinst ved billederne. I 2014 delte Tanja Grube Madsen et billede af sig selv i bikini. Billedet gik viralt, og hun blev interviewet af DR. Det var en stor ting, at en helt almindelig kvinde viste sin helt almindelige krop frem - og at hun var glad for den.

Du kan se billedet fra 2014 her:

»I begyndelsen var mit fokus meget på mig selv. Jeg ville bevise overfor mig selv, at jeg er god nok, som jeg er, og for at gøre det virkeligt, så valgte jeg at dele billedet i bikini,« fortæller Tanja Grube Madsen i dag til BT og Metroxpress.

Siden det første billede er hun blevet ved med at vise sin krop frem i hverdagssituationer. Først og fremmest vil hun gerne have, at hendes søn skal vokse op og vide, at han er helt normal, som han er, og at han skal være glad for sig selv. Men man kan ikke prædike uden selv at efterleve, mener hun.

Behov for andre kroppe

Medierne flyder efter Tanja Grube Madsens mening over med billeder af den samme kropstype, gengivet igen og igen i reklamer, film og på de sociale medier. Hun kender mange, der er kede af deres ydre og folk, der finder deres egne kroppe frastødende.

»Jeg bliver ked af det, når folk har det sådan med sig selv, og det vil jeg gerne være med til at ændre, hvis jeg kan,« siger hun.

Tanja Grube Madsen er blevet en del af bølgen ’kropspositivitet’ – eller på engelsk body positivity kendt under hashtagget #bopo – hvor flere og flere kvinder i alle størrelser og former viser sig frem. Bevægelsen handler om, at du skal elske dig selv, som du er. Også når du falder udenfor normen, uanset om det er for eksempel fysisk, psykisk eller seksuelt.

»Jeg lægger billeder af min krop på Instagram for at vise, at ingen kroppe er forkerte eller skamfulde. Vi er alle forskellige, og ingen skal udtale sig eller få andre til at føle skam omkring deres kroppe og udseende,« forklarer Tanja Grube Madsen.

Hun er glad for, at flere og flere vælger at dele billeder af sig selv. I Danmark er en af de mere fremtrædende personer indenfor kropspositiviteten journalist Ida Rud, som har næsten 3.500 følgere på Instagram. I Sverige er bevægelsen endnu større, hvor blandt andet Ebba Häst viser sig frem til sine 26 tusind følgere. Også fjerdegenerationsfeministerne Nikita Klæstrup, Louise ’Twerkqueen’ Kjølsen og Ekaterina Krarup Andersen viser deres kroppe frem og kæmper aktivt mod det ’luderstempel’, kvinder kan blive påduttet.

For Tanja Grube Madsen har det været en øjenåbner, at så mange forskellige kvinder viser deres usikkerheder frem.

»Jeg gik i mange år og troede, at hvis jeg tabte mig og strammede op, så ville jeg blive lykkelig, men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være,« siger hun og fortsætter:

»Det ydre, som kun er et hylster, afspejler ikke, hvem vi er som mennesker. Hurra for forskellighed.«