Lyt til artiklen

Læge Hans Holmsgaard er initiativtager til en erklæring mod aktiv dødshjælp, som er underskrevet af 30 fremtrædende danskere og repræsentanter fra de store religioner

»Ja til aktiv livshjælp - nej til aktiv dødshjælp,« siger 30 fremtrædende danskere, der har underskrevet en netop offentliggjort erklæring sammen med repræsentanter fra de store religioner, blandt andre tidligere overrabbiner Bent Lexner, biskop Henrik Stubkjær og formand for Det Islamiske Trossamfund Hassan Neffaa. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er praktiserende læge Hans Holmsgaard, der står bag initiativet. Han håber, at det nye manifest vil starte en debat, som kan bringe befolkningens holdning til dødshjælp tættere på de folkevalgtes.

Blandt politikerne på Christiansborg er der et klart flertal mod aktiv dødshjælp, men blandt vælgerne er der 70 procents opbakning til en lovliggørelse.

»Vi vil ikke tvinge en holdning ned over nogen, men starte en saglig debat, der kan anskueliggøre, at der rent faktisk ikke er behov for aktiv dødshjælp. Med palliativ behandling kan vi give den nødvendige fysiske, psykiske og åndelige hjælp, som reelt overflødiggør dødshjælp. Det er et vigtigt budskab at få frem, ligesom det er vigtigt at gøre klart, at aktiv dødshjælp meget nemt kan blive en reel trussel mod de svageste borgere i samfundet,« siger Hans Holmsgaard til avisen.