Özcan Ajrulovski har tidligere læst op af digtsamlingen 'Jeg vågner som en fremmed' i Radio 24syv.

30-årige Özcan Ajrulovksi er født og opvokset i Danmark, er godt uddannet og arbejder i dag med kommunikation og sociale medier, men selvom han taler flydende dansk og kalder sig dansker, så har han hele sit liv mødt fordomme og en følelse af at være fremmed i sit eget land.

Følelsen har været gennemgående i hele Özcan Ajrulovskis opvækst, og han fandt hurtigt ud af, at mange af hans venner og bekendte havde det på samme måde. En følelse, der nu har udmyndet sig i digtsamlingen 'Jeg vågner op som fremmed', som beskriver Özcan Ajrulovskis møde med fordomme og følelsen af, at der umuligt kan være lighedstegn mellem at være muslim og være dansk.

»Jeg vågner op som fremmed i et land der er mit. Går ud af døren som kriminel med en straffeattest der er hvid. Jeg læser overskrifterne som skyldig når aviserne sælges,« lyder det blandt andet i titeldigtet, og spørger man Özcan Ajrulovski, så kan man som ung, dansk muslim hurtigt føle sig fremmedgjort, fordi man politisk ofte snakker om parallelsamfund og 'dem' over for 'os'. Han husker også en opvækst, hvor han aldrig kunne genkende billedet af sig selv i den politiske samtale eller i medierne.

»Det var altid i negativ sammenhæng, at 'sådan nogle som os' blev nævnt i nyhederne, og det påvirkede også, hvordan vi så os selv. Det var en kriminel eller en islamist, der fyrede lort af eller noget i den stil, og det gjorde hurtigt, at man ikke følte sig som en del af fællesskabet, for man var ikke til stede,« forklarer Özcan Ajrulovski og tilføjer, at generaliseringer i befolkningen, hvor kommentarer som 'skrub ud af vores land' ofte flyver rundt på sociale medier, heller ikke hjælper.

»Hvis du står et sted, hvor du er splittet, så kan du føle, det er det, Danmark tænker om dig, og så får man fuck danmark-følelsen, så vil jeg ikke være en del af jer,« forklarer han.

Han mener, at de gode eksempler og det nuancerede billede af efterkommere eksisterer i langt højere grad i dag, end under hans egen opvækst, men alligevel hersker der stadig en skarp opdeling af 'dem' og 'os', som kun bidrager til, at unge indvandrere og efterkommere ikke føler sig velkomne.

»Der var sidste år tale om, at klasser skulle deles op i etnicitet, og her blev Inger Støjberg citeret for at sige, at danskerne er i mindretal på deres egen skole. Sådan noget gør, at alle danskere med anden etnisk baggrund end dansk føler sig fremmedgjorte,« siger digteren.

Özcan Arjulovskis bedstefar kom til Danmark i 1960'erne som gæstearbejder fra Tyrkiet, og han har altid fået at vide, at han er dansker og har hjemme i Danmark, men han kender også dem, der ikke føler sig som danskere, og hellere kalder sig pakistaner.

»Fordomme har jo ofte grundlag i noget, der er virkeligt, så det findes da derude. Ekstremerne i den danske debat er ofte enige, og nogle siger: 'Du bliver aldrig dansker', og nogle siger: 'Jeg bliver aldrig dansk'. De findes, men når man bruger dem og generaliserer over alle andre, så hjælper det ikke,« siger Özcan Ajrulovski.