Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det rejser en række etiske og juridiske spørgsmål, at den uhelbredeligt syge Christina Berg Gregersen fra Aarhus har startet en indsamling på internetsiden Caremaker.

Den 28-årige kvinde håber at indsamle nok penge til at rejse til Schweiz og modtage aktiv dødshjælp.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Christina Berg Gregersen lider af den arvelige hjernesygdom Huntingtons Chorea, og hendes mål er at indsamle de i alt 120.000 kroner, som turen vil koste.

Hos Landsforeningen En Værdig Død, der arbejder for at få lovliggjort aktiv dødshjælp i Danmark, har man aldrig tidligere oplevet, at en person oprettede en indsamling for at rejse midler til assisteret selvmord i udlandet.

Medlem af Det Etiske Råd Thomas Ploug har heller ikke hørt om lignende sager. Han mener, at der kan være etiske faldgruber ved at støtte indsamlingen:

»Når man normalt taler om aktiv dødshjælp, er der tale om folk, der er i de sidste faser af livet, og det er der jo ikke tale om her. Man kan jo ikke vide, om der viser sig behandlingsmuligheder om bare fem år, som man ikke kender endnu,« siger han til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

»Hvis hun ikke kunne få det assisterede selvmord uden den økonomiske hjælp, så bliver de, som bidrager, også medvirkende årsager til hendes død«.

Det er ifølge lektor ved Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Trine Baumbach vanskeligt at sige, om man kan blive straffet for at bidrage til en indsamling af midler til assisteret selvmord.

»Det er på grænsen til det strafbare, men samtidig er det også et uafklaret spørgsmål rent strafferetsligt, fordi der ikke har været lignende sager tidligere. Spørgsmålet kompliceres yderligere af, at hvor man i Danmark kan straffes for at medvirke til et selvmord, så har man ifølge Den Europæiske Menneskeretsdomstol samtidig ret til at tage sit eget liv,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Huntingtons sygdom er ifølge sundhed.dk, det offentlige sundhedsvæsens hjemmeside,  en arvelig sygdom i hjernen, der både rammer fysisk og psykisk. De psykiske symptomer giver en ændring af personligheden, og kan udvikle sig til tvangstanker og depressioner. Det fysiske ses i ufrivillige kastende bevægelser, der kan give besværet gang og synkeproblemer. Sygdommen kan ifølge sundhed.dk ikke kureres.


Andre læser også