Blot 28 år gammel formåede den karismatiske VU-formand Thomas Banke i 2009 som den første Venstre-politiker at erobre borgmesterstolen i den ellers ræverøde Fredericia Kommune, hvor Socialdemokraterne indtil da havde siddet blytungt på magten og de facto havde haft patent på borgmesterposten siden 1918.

Men lige så højt veltalenheden og det åbenlyse politiske talent i lyntempo havde bragt ham op i stratosfæren som fremtidens mand i kommunal- og forventet også i landspolitik; lige så dybt faldt han, da bilagsrod og skalten og valten med offentlige midler kombineret med et misbrug af morfin som følge af en kompliceret tandbehandling fik samtlige andre lokalpolitikere - og tilmed hans egen partiformand, statsminister Lars Løkke Rasmussen - til at vende ham ryggen. Og han blev tvunget til indkalde til pressemøde og gå af i skam i januar 2013.

Bog med overraskelser

Der har været så godt som tavst om Thomas Banke siden skandalen. Men nu tager han i en kommende bog med journalist og forfatter Henrik Qvortrup som pennefører bladet fra munden, lægger kortene på bordet og fortæller åbent og hudløst ærligt om alt det, den undrende offentlighed hidtil kun har gisnet om.

Thomas Banke flankeret af kronprins Frederik ved Tall Ship Fredericia i 2011. Halvanden år senere sluttede en lovende, gylden politisk karriere brat for Venstre-kometen. Vis mere

»Jeg har oplevet både livets lyspunkter og livets mørke sider i forskellige varianter. Og nu har jeg valgt at gøre status på det hele i den forholdsvis unge alder, jeg har. Bogen kommer ikke til at handle om udvalgsreferater og byrådsmøder i Fredericia Kommune. Det vil være en bog med et indhold, som jeg tror, vil overraske mange. Jeg står frem med min historie for at sætte en eller anden form for punktum for mig selv.

Og så håber jeg, at der med afsæt i det, der kommer frem, er nogen, som kan se sammenhængen i de ting, der er sket. Når man vælger at lave sådan en bog, så handler det om at sætte meningsfulde ord på begivenhederne - og have mulighed for at gøre det i sin helhed. Jeg tror, mange mennesker vil opfatte det som en stærk fortælling,« siger Thomas Banke til BT.

En ærlig Thomas Banke

Henrik Qvortrup:

»Man vil blive overrasket, hvis man tror, det kun handler om Fredericia Byråd og det, der er sket der. Det er en historie om en menneskelig deroute. Det er en ærlig Thomas Banke, som bestemt ikke har ondt af sig selv, men som tværtimod viser ganske flot selvindsigt. Thomas Banke er en interessant skæbne både menneskeligt og politisk. Han var udset til at være en »coming man« i det store parti. Det er fascinerende, at det går, som det går. Det er vigtigt at få fortalt, at en skæbne med deroute og misbrug altså ikke kun er noget, der sker i socialgruppe 5.

Som den første borgerlige borgmester i Fredericia i næsten 100 år kunne Venstre-kometen Thomas Banke - næsten - gå på vandet. Her sammen med tidligere statsminister og daværende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og chefen for telegrafregimentet i Fredericia, oberst Sussanne Bach Bager, i forbindelse med flagdagen for Danmarks udsendte. Vis mere

Jeg har i den her proces mødt Thomas Banke som et utroligt sympatisk menneske, der også evner at reflektere over sin egen gøren og laden. Det er ikke en ’forklar-mig-røv’-fortælling, hvor alle mulige andre har været onde ved ham. Vi har at gøre med en mand med stor selverkendelse, og det tager jeg virkelig hatten af for,« siger Qvortrup til BT.

Adspurgt siger Thomas Banke, at han ikke har aktuelle planer om at forsøge at få comeback som politiker.

»Det er ikke noget, der i øjeblikket overhovedet er i mit tankesæt,« siger han.

Bogen om den skandaliserede eks-borgmester, der fløj så højt og faldt så dybt, udkommer på Peoples Press efter nytår.