Det kan være svært at finde vennerne i menneskemylderet på Roskilde Festival eller finde hjem til teltet i mørket, men ville du kunne klare at være på festival som blind eller med stærkt nedsat syn? Det kan 25-årige Jens Christian Sørensen, der i år for sjette gang er på Roskilde Festival til trods for, at han har et stærkt synshandicap.

»Jeg synes klart, der er ting, der skal gøres bedre for, at personer som mig med et stærkt synshandicap skal kunne navigere rundt på festivalen,« siger Jens Christian Sørensen, som nu også selv er med til at gøre festivalen lettere tilgængelig for blinde og folk med synshandicap som ham selv.

Lasse Larsson og Jens Christian Sørensen er svagtseende og frivillige for Dansk Blindesamfunds Ungdom.
Lasse Larsson og Jens Christian Sørensen er svagtseende og frivillige for Dansk Blindesamfunds Ungdom.
Vis mere

Han er i år frivillig for Dansk Blindesamfunds Ungdom, og i samarbejde med virksomheden Ballast CPH og Roskilde Festival var han mandag ude på campingområdet på festivalpladsen for at teste, hvor tilgængelig pladsen er, når man ikke kan se lige så godt som de fleste. Målet er, at Roskilde Festival allerede næste år skal have forbedrede forhold for synshandicappede.

»Der er virkelig ingenting i forhold til at hjælpe synshandicappede. Roskilde Festival har i mange år haft stort fokus på tilgængelighed for kørestolsbrugere, og derfor er det også virkelig dejligt, at de nu vil gøre det bedre for folk med synshandicap. Det er meget få ting, der skal til,« siger Christine Svensson, der er koordinator på tilgængelighedstesten hos Ballast CPH, der arbejder med tilgængelighed og forståelse for folk med nedsat syn.

Christine Svensson og Helle Vedø arbejder for Ballast CPH og står for tilgængelighedstesten for blinde og synshandicappede på årets Roskilde Festival.
Christine Svensson og Helle Vedø arbejder for Ballast CPH og står for tilgængelighedstesten for blinde og synshandicappede på årets Roskilde Festival.
Vis mere

Mandag formiddag var Jens Christian Sørensen og Lasse Larsson, der ligeledes er frivillig fra Dansk Blindesamfunds Ungdom, rundt og teste, hvor let det eksempelvis er at finde toiletterne, gå gennem campingområdet eller bruge Roskilde Festivals app, når man har nedsat syn. Konklusionen er klar: Det er ikke altid lige let, og begge testpersoner var enige om, at eksempelvis skiltning kan være langt bedre.

Lasse Larsson og Jens Christian Sørensen leder efter First Aid-teltet på Roskilde Festival.
Lasse Larsson og Jens Christian Sørensen leder efter First Aid-teltet på Roskilde Festival.
Vis mere

Jens Christian Sørensen er dog ikke i tvivl om, hvad der er den største udfordring som svagtseende på Roskilde Festival - og det har intet med pladsens praktik at gøre.

»Det er mørket, helt klart, når bassen pumper og øllene sejler rundt i kroppen, så er det virkelig svært. Der mangler nogle meget enkle pejlemærker, man kunne navigere efter, som kunne forhindre, at man falder,« siger Jens Christian Sørensen.

Han har dog generelt kun positive oplevelser på festivalen, fordi de fleste er søde til at hjælpe.

»Vi lavede et forsøg under testen, hvor jeg gik rundt med en blindestok og et badge, og der var et par stykker, der flyttede sig, og de fjernede f.eks et hegn fra ølbowling, så mig og min kammerat kunne komme igennem. Da jeg gik uden stok, var der også en fyr, der var sød at fjerne en stol for mig,« forklarer Jens Christian Sørensen og tilføjer:

»Det er den der 'orange feeling', jeg tror, der er på Roskilde Festival. Folk er mere hjælpsomme og flinke. Om det er generel høflighed eller festivalen, det er svært at sige, men folk er søde.«

Tilgængelighedstesten på pladsen mandag vil blive brugt som en del af Ballast CPHs research, der vil blive behandlet i samarbejde med Roskilde Festival senere på året.