18-årige Nanna Riis Hansen er førtidspensionist efter seks års skolegang på katolsk privatskole.

Vold, uhæmmede raserianfald og grænseoverskridende adfærd fra lærere og skoleleder var helt almindelig dagligdag for elever på den katolske privatskole Sct. Knuds Skole i Fredericia.

Sådan lyder det fra en række tidligere elever, der i forbindelse med en kommende retssag mod skolen nu fortæller om en katolsk-kristen skolegang, der har været stærkt medvirkende til, at en blot 18-årig pige i dag lever som førtidspensionist.

- Jeg har angst, det er svært at komme ud, det er svært at føre en normal hverdag, og det er umuligt at have en omgangskreds, fortæller 18-årige Nanna Riis Hansen, der i perioder har tilbragt op til 22 timer af døgnet i sin seng. For få måneder siden fik hun tilkendt førtidspension.

Nanna Riis Hansen lider af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), og den stærkt hæmmende lidelse har ifølge en speciallæge i psykiatri sin rod i skolegangen på Sct. Knuds Skole.

En skolegang, der bød på fysisk og psykisk vold fra specielt en mandlig lærer og skolelederen, fortæller Nanna Riis Hansen.

Skræmmende at gå i skole

- Det var altid skræmmende at vågne op og skulle i skole, fordi man aldrig vidste, hvad der skulle ske. Hans (lærerens, red.) temperament kunne slå ud, hvornår det skulle være. Han råbte, mobbede eleverne, truede, tog hårdt fat i en eller væltede en af stolen. Han kunne også finde på at slå en i hovedet med en knytnæve eller en bog, siger Nanna Riis Hansen, der gik på skolen fra 2000 til 2007.

- Når volden stod på, stivnede jeg og fik koldsved og svært ved at få vejret. En dag græd vi alle sammen i klassen og bad vores engelsklærer om hjælp. Hun sagde, at hun godt vidste, hvordan vi havde det, og at hun var ked af det, men at hun ikke kunne hjælpe os, da det var inspektøren, der bestemte på skolen, fortæller Nanna.

Skolelederen og den pågældende lærer blev i 2007 sigtet for vold mod flere elever, da fem forældrepar gik til politiet. Men sigtelsen førte aldrig til tiltale, da politiet ikke kunne løfte bevisbyrden. Kort efter forlod både lærer og skoleleder dog skolen.

Lever isoleret

I dag lever den 18-årige pige en næsten isoleret tilværelse. Hun har angst for at gå i skole og kan ikke overskue mere end én dag ud i fremtiden.

- Jeg havde af og til låst døren om morgenen for ikke at skulle af sted dengang. Jeg tør stadig ikke komme af sted i dag seks år efter oplevelserne, og jeg har stadig mange flashbacks, fortæller Nanna. Mens hendes jævnaldrende står på tærsklen til deres voksenliv, er det en kamp for Nanna overhovedet at træde over dørtærsklen til hendes hjem.

- Hun har været udsat for noget eller observeret andre være udsat for noget, som hun reagerer på. Udfaldet er et sammenspil med de ressourcer, man selv har, og det man bliver udsat for, men det største problem er, at Nanna ikke har fået den hjælp, hun har brug for, vurderer speciallæge i psykiatri Peter Kaare Østergaard, der konkluderer, at den unge piges PTSD stammer fra skoletiden.

Nu trækker Nanna Riis Hansens mor både Fredericia Kommune og Sct. Knuds Skole i retten, da hun mener, at hendes datter er blevet syg og har tabt sin arbejdsevne, fordi både kommune og skole har svigtet deres ansvar.

Specielle behov

- Skolen har på intet tidspunkt reageret, når vi som forældre har klaget over den voldelige adfærd fra personalet, og kommunen har hverken ført tilsyn med skolen eller taget affære, da både en lærer og en inspektør blev politianmeldt. Min datter blev henvist til skolen, fordi hun havde specielle behov, og så løber de fra deres ansvar bagefter. Det er simpelthen ikke i orden, siger Gihta Riis Hansen.

- Vi troede jo, at en katolsk skole ville holde gode kristne værdier i hævd, men den har gjort lige det modsatte. BT har været i kontakt med en række tidligere elever og forældre fra Sct. Knuds Skole, der skal vidne i retssagen, der efter planen skal køre i det nye år. De beretter alle om både fysisk og psykisk vold, der kulminerede i, at adskillige elever samtidig blev taget ud af skolen. Flere elever har ligesom Nanna Riis Hansen i dag psykiske problemer.

Kan ikke huske det

Den pågældende lærer, der i dag arbejder på en efterskole og er menighedsrådsformand, har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sin tid på Sct. Knuds Skole. Den daværende skoleleder, Ole Moesgaard, erkender, at både han og læreren var sigtede for vold, men erindrer ikke, at han eller læreren har lagt hånd på børnene.

- Det er lang tid siden. Jeg kan godt genkende diskussionen, men ikke umiddelbart omstændighederne. Det er hvad jeg husker, og flere kommentarer har jeg ikke, siger Ole Moesgaard, der ikke mener, at han har nogen skyld i den unge piges diagnose.

- Umiddelbart kan jeg ikke forstå det, og så enkelt er det, siger han.