Natasja Brix Larsen fra Ringsted spillede - indtil 2011 - fodbold flere gange om ugen, gik til ridning fire timer hver eneste af ugens hverdage og var i det hele taget en yderst aktiv pige.

Men ikke mere. Tværtimod.

Den i dag 16 år gamle Natasjas liv og tilværelse har taget en total drejning, efter hun fik de tre gange indsprøjtninger med HPV-vaccine, som skal forebygge livmoderhalskræft.

Ekstrem hovedpine plager hende det meste af tiden, så hun i flere tilfælde må behandles med morfin, og hun er plaget af kvalme, hævede mandler og lymfer, og hun har konstante problemer med at sove.

Så sent som forrige lørdag fik hun så kraftigt et anfald af hovedpine, at hun besvimede og faldt om midt på parkeringspladsen foran sit hjem i Ringsted. Og det er ikke første gang, at hendes mor, Anja Brix Larsen, har måttet tilkalde en ambulance til sin datter, når anfaldene er blevet for kraftige.

I dag tirsdag klokken 15 er sundhedsminister Nick Hækkerup kaldt i åbent samråd om netop bivirkningerne ved HPV-vaccinen.

LÆS OGSÅ:

Gennem de seneste tre år har Natasja Brix Larsen måtte opgive skolen på grund af sin tilstand, og hendes dage går nu med at sidde og tegne, se tv eller se Youtube på computeren.

Fodbold er for længst blot et minde, og det samme er ridningen, som hun ellers holdt så meget af.

Bt.dk har været i kontakt med en række piger, som også er blevet svært syge, efter de har fået HPV-vaccinen. Sammenhængen er ikke endegyldigt videnskabeligt bevist, men indicierne er stærke.

Jesper  Mehlsen, overlæge og forskningschef ved Synkopecentret ved Frederiksberg Hospital i København, har undersøgt 90 piger og kvinder med svære symptomer, som kan være fremkaldt af HPV-vaccinen. Han siger:

»Vi kan se, at mange af dem, der har mulige bivirkninger, har trænet meget. Så selvom sammenhængen mellem vaccine og bivirkninger ikke er endeligt videnskabeligt bevist, mener jeg, at tvivlen bør komme pigerne til gode, og at de derfor bør advares om ikke at dyrke stærk fysisk aktivitet forud for vaccinationen,« siger han til Radio24syv.

LÆS OGSÅ:

En holdning Sundhedsstyrelsen ikke deler.

Og som gør Anja Brix Larsen, mor til Natasja, frustreret og uforstående. Hun fortæller om forløbet med sin datters sygdom:

»Natasja var en meget, meget aktiv pige, men det er hun desværre ikke mere. Hun blev for alvor syg efter det andet af de tre stik med HPV. Men fordi symptomerne meget lignede "almindelig" sygdom, fokuserede vi ikke rigtig på det. Det begyndte med kraftig blærebetændelse, hævede mandler, hævede lymfeknuder og i det hele taget influenzalignende symptomer. Men så begyndte hun at få meget kraftig hovedpine, og det døjer hun stadig med. Hovedpinen kommer og går, men den er der hele tiden. På en 1-10 skala er hendes smerter konstant på seks-syv stykker, men der går ikke en eneste dag, uden den er oppe og toppe på en 10'er. Så har hun det så dårligt, at hun er klar til at springe ud af vinduet i desperation,« siger Anja Brix Larsen.

»I begyndelsen kastede Natasja rigtig meget op, når hovedpinen toppede, men det har hun efterhånden lært at holde tilbage, selv om hun er dårlig og utilpas. Men problemerne er der hele tiden, og vi må ind imellem tilkalde vagtlægen, så hun kan få morfin, når det hele bliver for uudholdeligt for hende,« siger hun og fortsætter:

»Det er jo frygteligt at sige, at man nærmest vænner sig til, at det er sådan, det er. Som f.eks. sidste lørdag, da hun havde det ekstremt dårligt og fik et kraftigt anfald og faldt om, lige efter vi var steget ud af bilen. Anfaldet, hvor hun reagerede med kraftige tics lidt som ved et epileptisk anfald, varede denne gang halvanden time. Det er virkelig hårdt at være vidne til. Og selvfølgelig endnu værre for Natasja.«

Natasja Brix Larsen har på grund af sin tilstand ikke været i stand til at gennemføre skolen gennem de seneste tre år.

LÆS OGSÅ:

»I starten af 8. klasse blev hun meget syg. Hovedpinen blev værre og værre, så hun måtte opgive efter kort tid og var ikke i skole hele året. Det samme, da hun skulle i 9. Og da hun i dette skoleår skulle tage 9. klasse om på en efterskole i Høng, måtte hun desværre også opgive efter godt en måned. Hun har siden været indlagt på børneafdelingen på Herlev Hospital i oktober, november og december, men lægerne har ikke gjort noget, for de kan ikke finde noget,« fortæller Anja Brix Larsen.

Hun er harm over, at Sundhedsstyrelsen ikke har tænkt sig at lade tvivlen komme pigerne til gode, så der kan advares mod HPV-vaccinens mulige bivirkninger.

»Det er ganske, ganske forfærdeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke vil gøre noget. Det virker jo som om, pigerne bare er forsøgskaniner. Man bør som minimum stoppe med at give HPV-vaccine i en periode, indtil man har fået det ordentlig undersøgt,« siger hun.

Sundhedsordførerne for både Dansk Folkeparti og SF - Liselott Blixt og Ôzlem Cekic - kritiserer kraftigt Sundhedsstyrelsen for, at styrelsen ikke agter at advare mod mulige bivirkninger for de piger, som dyrker meget idræt.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er af samme grund indkaldt til samråd om sagen.