Lyt til artiklen

Seksuelle tilnærmelser, indespærring og mavesår var bare nogle af de oplevelser, som 16-årige danske Amanda blev udsat for, da hun tog til Texas for at tilbringe et år på highschool. I går vendte hun hjem 10 måneder før tid og blev genforenet med sin bekymrede familie i Københavns lufthavn i Kastrup.

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet i mit liv, og jeg er rigtig ærgerlig over, at jeg ikke fik det ophold, jeg havde håbet på. Men det er så dejligt at se min familie igen, siger en træt Amanda til B.T.

Amanda havde haft god kontakt til værtsfamilien, som hun skulle tilbringe et år hos. Men opholdet endte efter kun 16 dage. Kort efter ankomsten forandrede den ellers kærlige familie sig.

Amanda fortæller, at hun ikke måtte se nogen efter skole eller gå udenfor huset trods 36 graders varme. Flere dage var Amanda alene hjemme med lillebroderen, som begynder at gøre seksuelle tilnærmelser, når de er alene.

Plejemor bange for sladder

Kort tid efter kontakter Amanda en områdeleder tilknyttet organisationen Interstudies, som Amanda rejser med. Det gjorde plejemoderen helt hysterisk og førte til, at hun holdt Amanda væk fra andre jævnaldrende.

- Jeg havde ingen kontakt til andre og måtte kun opholde mig på sofaen og gå på toilettet. Min værtsmor var jo bange for, at jeg ville sige noget til andre, fortæller Amanda i lufthavnen.

Amanda flyttede familie, men her gik det galt igen. Hun placeres på en madras på gulvet, og der er myrer og skidt over det hele, hvilket får Amanda til igen at kontakte områdelederen.

- Jeg fik at vide, at jeg var en forkælet baby, som bare ville have sin vilje. Og hun fortalte min tredje plejefamilie, at jeg kom til at skabe en masse problemer for dem.
Men jeg ville jo bare have det godt.

Amanda begyndte at få det dårligt

Hun får smerter i maven og kraftig migræne – og lægerne konstaterer, at hun har fået mavesår.

- Jeg lå på sofaen hele dagen og havde ingen mulighed for at møde andre mennesker.

- Til sidst kunne jeg godt se, at der nok ikke var andre muligheder end at tage hjem, fortæller den 16-årige.

Ingen hjælp at hente

Amandas mor er i dag frustreret over, at organisationen Interstudies ikke har taget affære.

Hun har gentagne gange kontaktet organisationen, men fik til sidst at vide, at hun blandede sig for meget.

- Jeg følte hele tiden, at jeg blev modarbejdet, og at situationen ikke blev taget seriøst, siger Heidi Sørensen.

B.T. har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Interstudies, men uden held.

HAR DU HAFT LIGNENDE UBEHAGELIGE OPLEVELSER PÅ EN SPROGREJSE, SÅ TIP BT VED AT SKRIVE EN SMS TIL 1929 ELLER EN MAIL TIL BTWEBMASTER@BT.DK