Caspian Drumm er født pige men har altid følt sig som en dreng. I konfirmationsgave fik han en navneforandring af sine forældre og da han var 15 fik han bortopereret sine brystkirtler.
Caspian Drumm er født pige men har altid følt sig som en dreng. I konfirmationsgave fik han en navneforandring af sine forældre og da han var 15 fik han bortopereret sine brystkirtler.

Transkønnede børn bør tilbydes medicinsk behandling allerede når de spæde tegn på pubertet viser sig. Det mener Caspian Drumm, der er født som pige og fik fjernet sine brystkirtler som 15-årig

Sundhedsvæsnets Disciplinærnævn har rettet voldsom kritik af speciallæge Jens Pilegaard Bjarnesen, der opererede Caspain Drumm. Operationen blev foretaget, uden at der var foretaget en sexologisk vurdering. Sexologisk Klinik, der foretager den slags vurderinger, afviste nemlig Caspian Drumm på grund af hans unge alder.

Caspian Drumm mener imidlertid, at kritikken af Jens Pilegaard Bjarnesen er skudt helt ved siden af.
 
- Jeg kan ikke se, at lægen har gjort noget galt i at operere mig. Det skete jo efter mit eget ønske og i dag er jeg glad for, at jeg fik operationen. Jeg har ikke oplevet nogle negative konsekvenser. Jens Pilegaard Bjarnesen er den eneste der har handlet etisk forsvarligt i denne sag, siger Caspian Drumm.

Operationen blev foretaget med accept fra Caspian Drumms mor og forløb uden komplikationer. Lægen fjernede begge brystkirtler, hvilket er mere omfattende end en almindelig brystreducerende operation, hvor brystkirtlen bevares. Operationen er dermed irreversibel, da det ikke er muligt at genskabe et fungerende bryst. 

Caspian Drumm er i dag en ung mand med skæg og på brystet. Stemme er dyb, når han i telefonen fortæller BT, at det Sexologisk Klinik - og ikke lægen - der er problemet i denne sag. 
  
- Sexologisk Klinik bør slet ikke beskæftige sig med denne slags sager. Man bliver behandlet som om, man har et seksuelt problem på lige linje med voldtægtsforbryddere og pædofile. Når man henvender sig til Sexologisk Klinik og siger man er transkønnet, tager de ikke ens ord for gode varer. I stedet prøver de på alle måder at modbevise det, lyder hans kritik.

I dag undersøger Sexologisk Klinik kun personer, der er fyldt 18. Ny lovgivning åbner op for, at 15-årige kan behandles med såkaldte hormonblokerende piller. Men det er for sent, mener Caspian Drumm.

- Når man er 15 år, er puberteten allerede i fuld gang. Hvis man vil blokere hormoner, skal man gøre det allerede, når puberteten indtræffer. For mit vedkommende begyndte puberteten allerede, da jeg var otte år, så allerede der bør man begynde med hormonblokkerende piller.

Ville det ikke være lidt uforsvarligt?

- Ikke hvis alternativet er, at man senere skal gennemgå en operation. Jeg ville gerne have haft hormonblokkere som 8-årig, hvis jeg på den måde kunne have sluppet for en brystoperation, forklarer Caspian Drumm
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.