Om få dage skulle den 16-årige flygtningepige Rokhsar og hendes familie få svar på om de kan blive i Danmark, og om Rokhsar har en fremtid i det land, hun har tilbragt næsten halvdelen af sin barndom i.

Den 25. januar, efter en TV2-dokumentar om Rokhsars situation oplyste udlændingestyrelsens vicedirektør Anders Dorph nemlig, at Rokhsar og hendes familie ville få svar ’indenfor to måneder’. Og den deadline nærmer sig nu med hastige skridt.

BT har tidligere fortalt historien om den ualmindeligt velintegrerede pige, hvis familie er politisk forfulgt i Afghanistan. Familien blev skilt fra hinanden under flugten i 2010, men genforenet i Danmark to år senere, hvor de indtil nu har fået afslag på alle anker om opholdstilladelse.

Nu siger Rokhsars danske 'reservemor', Berit Bonde, at hun frygter for den unge piges liv:

»Jeg er ikke i tvivl om, at hun ville kunne finde på at tage sit eget liv. Det er desværre noget, hun har talt om før. Enten fordi hun ikke synes, at der så vil være nogen mening med hendes liv, eller fordi hun tror, at det ville give resten af familien ophold i Danmark. ’Hvis jeg kan give mit eget liv og redde de andres, så gør jeg det, hvis der ikke er andre muligheder’. Det har hun desværre sagt flere gange,« siger Berit Bonde, der har arbejdet med familiens integration, og i de sidste to år har været såkaldt ’aflastningsmor’ for 16-årige Rokhsar,’ der har klaret sig ualmindelig godt i den jyske by, Give.

Men hun har samtidig været under hårdt pres siden flugten fra Afghanistan, hvor Rokhsar flygtede som 10-årig til Danmark med sin mor og to brødre i 2010. Siden blev de genforenet med faderen, der var blevet såret under flugten, hvor den ene af Rokhsars brødre var blevet dræbt kort forinden af ukendte gerningsmænd i familiens hjemby.

Familien fået afslag på alle anmodninger om asyl i landet, men siden oktober har Rokhsar været stillet et svar i udsigt på familiens sidste mulighed. Opholdstilladelse med henvisning til barnets tarv og Rokhsars tilknytning til Danmark.

Den 16-årige pige er nemlig blevet dansker med rekordfart, fordi hun som barn, er den eneste i familien, der har fået lov at gå i skole. Hun taler flydende dansk, og den begavede pige har klaret sig fremragende i skolen, hvor hun er mønsterelev. Hun har et stort dansk netværk og spiller fodbold i Give Boldklub, hvor hun i 2015 blev kåret til årets fodboldspiller.

Rokhsar Sediqis 'reservemor, Berit Bonde.(Privat foto)
Rokhsar Sediqis 'reservemor, Berit Bonde.(Privat foto) Foto: Privat foto
Vis mere

I dag har Rokhsar ingen tilknytning til Afghanistan, og siger selv, at hun føler sig som dansker, og at hun vil giftes med en dansk mand, når det engang bliver aktuelt. Men først vil hun tage en uddannelse. Som læge eller advokat.

»Så jeg kan hjælpe andre mennesker, og give noget tilbage til Danmark,« som Rokhsar tidligere har sagt til BT.

For to måneder siden stod den 16-årige flygtningepige frem i TV2s dokumentarfilm ’ Mon de kommer om natten’, der fortalte historien om hvordan ventetiden har påvirket hende i en sådan grad, at hun flere gange er brudt sammen under frygten for at blive sendt til Afghanistan. Hun har mindst én gang tidligere forsøgt at begå selvmord i forbindelse med et afslag.

Rokhsar og hendes familie er overbevist om, at de vil være i overhængende livsfare i Afghanistan, og flere læger har tidligere advaret om, at den psykiske belastning er så massiv, at Rokhsar har været indlagt på børnepsykiatriske afdelinger fire forskellige steder’ med ’påtrængende suicidale tanker’, som det hedder i lægesprog, når man er selvmordstruet.

»Omkring dokumentarfilmen var det som om hun fik et lille håb og blomstrede lidt op, men umiddelbart efter faldt hun fuldstændig sammen igen. Hun er rigtig tynd, har svært ved at tage føde til sig og har igen ondt i maven. Hun er i stærk mistrivsel. Ligesom resten af familien,« siger Berit Bonde.

»Rokhsar går ikke i skole mere. Det har hun ikke gjort siden efterårsferien. Hun er så meget i mistrivsel, at hun ikke kan koncentrere sig om indlæring. ’Jeg har ondt i mit hjerte – jeg kan ikke lære noget lige nu’, siger hun selv. Og det er meget trist, at se et vidunderligt barn med så mange ressourcer, der har det så skidt.«

»Hvis der kommer et nej, så er jeg nervøs for hendes liv. Hun er kun 16, og det er ikke første gang hun har sagt, at hun vil tage sit eget liv. Og man skal ikke tage fejl, hun har en meget stærk vilje,« siger Berit Bonde til BT.