84.300 kroner.

Det er den foreløbige regning, som Jammerbugt Asylafdeling står med, efter Falck 15 gange alene i år har rykket ud til et asylcenter i Brønderslev i Nordjylland på grund af falsk alarm.

Det skriver nordjyske.dk.

Asylchef Birgitte Guldberg fra Jammerbugt Asylafdeling forklarer, at det høje antal fejlalarmer sker på grund af madlavning. De mange udrykninger til Center Brønderslev skyldes simpelthen, at røgen fra asylansøgernes madlavning i køkkenet aktiverer de automatiske brandalarmer på asylcentret.

»Det er svært at gøre noget ved. Når de tænder for emhætten, går madosen i ventilationssystemet, og så er det med til at aktivere brandalarmen,« siger Birgitte Guldberg til BT.

Det er selvfølgelig ikke holdbart i længden, men fordi asylcentret på P.N. Jensens Plads i Brønderslev lukker den 1. marts, kan det ikke betale sig at ændre systemet.

Det vil dybest set sige, at man må leve med problemet i resten af centrets levetid. Det betyder, at februar meget vel kan gå hen og blive en lige så dyr affære som januar, hvor de såkaldte fejludkald vil have kostet Jammerbugt Asylafdeling knap 100.000 kroner.

»De tiltag, som vil gøre, at vi kan undgå de her fejlalarmer, er for omfattende at sætte i værk i forhold til, at vi kun skal være der en måned endnu. Det vil koste flere penge at undgå de her omkostninger, så vi må leve med fejlalarmerne i den næste måned. Hvis vi skulle være på centret fremover, ville der være noget økonomi i at lave nogle tiltag, som kunne nedbringe fejlene,« siger Birgitte Guldberg.

Asylchefen forklarer, at centret skulle have været lukket ved årsskiftet, men det blev forlænget til 1. marts.

Alarmerne har ikke tidligere været et problem og hænger ifølge Birgitte Guldberg sammen med, at forsikringsselskabet fra 1. januar 2017 har krævet, at det automatiske brandalarmanlæg er sluttet direkte til alarmcentralen.

Derfor rykker beredskabet automatisk ud med et slukningskøretøj. Hver udrykning koster ifølge nordjyske.dk 5.620 kroner. Det er prisen for, at fem-seks brandmænd og en beredskabsinspektør sætter sig i bilerne.

»Vi er selvfølgelig kede af alle de her alarmer. Det er selvfølgelig heller ikke behageligt for beboerne,« siger Birgitte Guldberg, der understreger, at det ikke er centrets 97 beboeres skyld.

»Beboerne skal jo have lov til at lave mad. Det kan vi jo dårligt forhindre dem i. Vi har haft medarbejdere på centret, når alarmerne er gået, som kan se, at det har været helt almindelig madlavning. Det er ikke beboernes ansvar,« siger asylchefen for Jammerbugt Asylafdeling.

Men hvad vil I så gøre, hvis lukningen bliver udsat igen, og problemet fortsætter?

»Det bliver ikke forlænget.«

Når Center Brønderslev lukker, skal beboerne fordeles ud på andre asylcentre.