”Helt ærligt – vi er meget, meget tæt på at være der, hvor vi siger: Vi orker ikke det her mere. Det er helt absurd, og det er sandsynligt, at vi ikke kan blive ved med at holde til det og derfor må smide håndklædet i ringen og flytte ud af Danmark. Jeg kan ikke blive ved med at byde min familie det, vi går igennem.”

Det siger Kjeld Gaard-Frederiksen, stedfar til den 14-årige kinesiske mønster-elev Yiming Liu fra Silkeborg, som stadig ikke har fået svar fra Udlændingenævnet, om hun – og dermed reelt hele familien - er købt eller solgt. Det vil sige: Får opholdstilladelse eller ej.

Yiming Liu, hvis mor Xu Zhan er gift med Kjeld Gaard-Frederiksen og kom til Danmark sammen med ham i 2015, blev efter en ansøgningsproces genforenet med hende og stedfaderen i Silkeborg i efteråret 2016.

Siden da har den myreflittige og begavede kinesiske pige lært dansk, er for længst kommet ind i en almindelig 7. klasse på Hvinningdalskolen, er fuldt integreret både fagligt og med kammeraterne og har i øvrigt derudover særlige evner også for matematik, da hun ved den nationale test viste sig at være den dygtigste på sin årgang.

Men på trods af mønstereksemplet på en dansk-kinesisk familie, som blev skabt, da den dekorerede orlogskaptajn i Søværnet Kjeld Gaard-Frederiksen var udstationeret i Bahrain som dansk forbindelsesofficer i den internationale piratbekæmpelse i Golfen og mødte sin nu 39-årige kinesiske hustru, fik datteren Yiming i 24. maj 2017 afslag på familiesammenføring.

Begrundelsen fra Udlændingestyrelsen lød – på trods af at Yiming efter ultrakort tid havde lært dansk – at der ikke var udsigt til vellykket integration. En skrivebordsafgørelse der fik både hendes skole, lokalsamfundet, hendes stedfar - og pressen, heriblandt BT - til at udbrede kendskabet til sagen.

Dagen før Yiming Liu skulle have været sat på et fly fra Danmark og mod en uvis fremtid i Kina, hvor hun ikke har haft kontakt til sin biologiske far gennem de seneste ni år, blev udvisningen midlertidigt sat i bero. Det gav i en periode lidt ro i familien i Silkeborg.

Men fristen på de normalt seks til syv måneder for det afgørende svar på ophold er overskredet for længst, og Kjeld Gaard-Frederiksen og familien har stadig intet hørt fra Udlændingenævnet, hvor sagen ligger. Og nu har de snart ikke nerver til mere.

”Det er simpelthen ikke rimeligt, at man som dansk statsborger, dansk embedsmand og officer i det danske forsvar skal høre på en statsminister, der hele tiden taler om, at der skal være plads til dem, der kan og vil. Det klinger fuldstændig hult. Yiming overholder alle krav og meget mere til, og hendes mor vil meget gerne i gang med at starte egen virksomhed. Men det gør man jo ikke, når man ikke ved, om der er en fremtid i Danmark,” siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Hvis det ender med udvisning af Yiming, rejser familien under alle omstændigheder ud af landet. For den 14-årige pige skal ikke lades i stikken alene til en uvis fremtid i Kina. Sker det, vil familien i første omgang slå sig ned i Flensburg lige på den anden side af grænsen.

”I givet fald vil vi derfra så føre sag mod den danske stat for overtrædelse af FNs Børnekonvention,” fastslår hendes stedfar. Han tilføjer:

”En rumæner, en portugiser, en tysker eller en hvilken som helst anden borger fra et andet EU-land har større rettigheder i Danmark end mig, der har betalt skat i over 35 år. Er det virkelig det, der er meningen,” spørger han retorisk.

Hvis familien bliver tvunget til at forlade Danmark, vil Kjeld Gaard-Frederiksen i protest aflevere samtlige medaljer og dekoreringer, han har fået for veludført tjeneste som orlogskaptajn i Forsvaret.

”Dem har jeg ingen som helst lyst til at beholde, hvis takken fra Danmark er det her. Det er helt hen i hegnet,” siger han.

BT har haft kontakt til både Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnets sekretariat. Ingen af stederne ønsker man at kommentere den konkrete sag.