En tredjedel af alle dødsulykker skyldes manglende eller utilstrækkelig opmærksomhed - bl.a. kan høj musik i ørerne være en årsagsfaktor.
En tredjedel af alle dødsulykker skyldes manglende eller utilstrækkelig opmærksomhed - bl.a. kan høj musik i ørerne være en årsagsfaktor. Foto: Andreas Beck

Du kommer cyklende med dine store hørebøffer med musik i for fuld udblæsning og vil overhale en forankørende cyklist. Men du hører ikke lastbilen, som kommer tromlende bagfra, og pludselig ligger du der. Dræbt på stedet.

Senest gik det ud over 14-årige Sebastian Lassen fra Espergærde, der i weekenden overså et tog og blev dræbt ved en ubevogtet jernbaneskæring - angiveligt fordi han havde musik i ørerne.

Der findes ingen specifikke tal på, hvor mange dødsulykker der sker på grund af for høj musik i ørerne, men ifølge den nyeste statistik fra Vejdirektoratet skete en tredjedel af alle dødsulykker - 71 - i 2011 på grund af manglende eller utilstrækkelig opmærksomhed.

Operativ leder i færdselsafdelingen ved Københavns Politi, Mogens Knudsen, forklarer dog, at det er et stigende problem, at cyklister simpelthen er for uopmærksomme i trafikken, når de cykler rundt med musik i ørerne.

- Vi ser det mere og mere. Og hvor man for et par år siden kunne nøjes med små ipod-høretelefoner, er det blevet moderne med de store hovedtelefoner, der lukker al lyd ude. Det er altså farligt og problematisk, siger han.

Specielt under udrykningskørsel oplever politiet tit, at cyklisterne ikke hører dem.

- Det gør, at vi skal være ekstra opmærksomme end for et par år siden, siger Mogens Knudsen.

Sebastian Lassen er blot en af flere, der gennem de seneste år er blevet offer for manglende uopmærksomhed efter at have haft musik i ørerne. I 2005 blev en 16-årig dreng dræbt af et tog i Stenlille ved Ringsted, i 2010 blev en 14-årig pige fra Silkeborg ligeledes kørt ned af et tog, mens en 30-årig kvinde i Charlottenlund i 2011 kørte ud foran to motorcyklister og blev påkørt bagfra og dræbt.

En undersøgelse fra 2010 foretaget af SWOV, Hollands svar på DTU Transport, viser, at risikoen for at komme galt af sted, hvis man cykler med musik i ørerne, taler i mobiltelefon eller sms'er, er 1,4 gange større end for folk, der ikke hører musik eller bruger mobiltelefon. I storbyer er risikoen hele 2,5 gange større.

Det er der ifølge specialkonsulent Pernille Ehlers fra Rådet For Sikker Trafik en ganske fornuftig forklaring på.

- Det at have høretelefoner på bedøver dine sanser rigtig meget, hvilket kan betyde, at du overhører nogle ting. Når du færdes i trafikken skal du være utroligt meget mentalt til stede, og det kan du ikke, hvis du hører meget høj musik, siger hun og fortsætter:

- Hvis du hører noget du godt kan lide, kommer du mentalt ud af fokus, og dine tanker kan være et helt andet sted, end hvor de skal være: Nemlig i trafikken.

Både Mogens Knudsen og Pernille Ehlers råder folk, der absolut vil høre musik, mens de cykler, til at holde lydstyrken på et niveau, hvor man også kan høre trafikken.


Hvorfor hører du musik i trafikken?

Peter Faber, 31 år, konsulent

- Jeg kører med musik, fordi det er rart. Jeg kan vel i virkeligheden ikke høre trafikken godt nok. Hvis folk dytter, kan jeg høre det, eller hvis folk råber højt. Men jeg har i hvert fald mindre fornemmelse for, hvis folk kommer bagfra. Jeg er fuldstændig med på, det er uansvarligt at gøre. Jeg er dog ikke bange for ulykker, og vil kun stoppe, hvis det bliver ulovligt.

Philip Rosenquist, 25 år, eventkoordinator

- Jeg kører med musik, fordi det får tiden til at gå lidt hurtigere, når jeg cykler. Og så elsker jeg at høre musik. Jeg hører rimelig højt musik, men jeg kan stadigvæk godt høre bilerne, og hvis der er nogen, der skulle dytte. Jeg er klar over risikoen, men jeg stopper ikke, nok fordi jeg ikke har oplevet noget dårligt endnu. Jeg føler, at jeg er meget opmærksom.

Belinda Nonberg, 26, sygeplejerske.

- Musik gør mig glad. Så er jeg også på vej hjem fra en nattevagt, og så pepper det lidt op. Langt det meste trafik kan jeg høre. Jeg er dog klar over risikoen, og ja, jeg tænker over det. Fordi jeg har hørt om de der ulykker der sker. Men jeg gør det jo alligevel, og jeg tror end ikke en skræmmekampagne kan stoppe mig. For jeg bare nyder musik.

Mads Nielsen, 23, pædagogmedhjælper

- Jeg hører musik, fordi jeg synes, det er afslappende. Jeg gør det altid, og jeg kender også faren ved det. Det afholder mig dog ikke. For det første synes jeg sagtens, jeg kan høre med musik i ørene. Det er derfor jeg bruger denne type høretelefoner. Hvis jeg kører med plugins kan jeg ikke høre trafikken.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.