Antallet af børn og unge, der bliver behandlet med antidepressiv medicin, er steget voldsomt de seneste år.

I 2002 fik 2200 børn og unge under 19 år antidepressiv medicin, der i daglig tale kaldes lykkepiller. Sidste år var tallet steget til over 13.000.

- Det er bekymrende, at tallet er fortsat stigende og har været det en længere årrække, siger Steffen Thirstrup, chef for Institut for Rationel Farmakoterapi, som er et institut under Lægemiddelstyrelsen, til DR Nyheder.

- For det første er effekten begrænset. Derudover tegner der sig et billede af, at forekomsten af bivirkninger er større, end man havde forventet, fortsætter han.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning skal alle andre muligheder være prøvet, før børn og unge får medicinen.

De skal blandt andet have været i samtaleterapi. Virker det ikke, skal den praktiserende læge sende den unge patient videre til en speciallæge for at få stillet en diagnose.

 Af de 12.774 børn og unge, der sidste år blev henvist til børne- og ungdomspsykiatrien var lige under 1.000 henvist for at få behandling for depression. Der er langt fra 1.000 til over 13.000, der fik antidepressiv medicin, også selv om antidepressiv medicin også gives mod angst, tvangstanker og tvangshandlinger.

- Det er klart bekymrende. Det store antal tyder i al fald på at de praktiserende læger desværre rigtig mange gange bliver nødt til at starte den her behandling, siger Steffen Thirstrup.

- De bliver i hvert fald nødt til om ikke at se bort fra så i hvert fald afvige Sundhedsstyrelsens anbefalinger, fortsætter Steffen Thirstrup.

Alle eksperter DR Nyheder har talt med fraråder patienter at stoppe behandlingen med antidepressiv medicin, uden først at tale med sin læge.