Lyt til artiklen

»Jeg lå bare inde på mit værelse. Der skulle være helt mørkt. Det eneste lys måtte være det fra fjernsynet eller min telefon.«

13-årige Sofie Boje husker kun alt for godt de mange dage hjemme på værelset i Vanløse bag nedrullede gardiner. Så angst og så nedtrykt, at hun ikke kunne tage sig sammen til at komme i skole. Hendes mor, dagplejemor Rikke Roseneng, kunne blot se til, mens datteren kom længere og længere væk fra skolen og bevægede sig ind i et mørke fyldt med ensomhed, vredesanfald og utryghed.

Sådan så hverdagen ud for Sofie sidste skoleår. Angst og depression holdt hende væk fra skole det meste af tiden. Men mor og datter fik hjælp. Sofie blev udredt i børnepsykiatrien, og hun fik takket være en såkaldt skolefraværsrådgiver fra Københavns Kommune hjælp til at komme i skole igen.

Rådgiveren blev tilknyttet Sofie i begyndelsen af i år. Med hende ved sin side fandt Sofie tilbage til sin klasse. I begyndelsen blot et par timer om dagen, siden lidt flere timer. Konsulenten hjalp Sofie med at løse opgaver, fik fulgt hende af sted om morgenen og var der for Sofie, hvis angst og frustration begynde at drille i skoletiden.

I skole hver dag igen

»Jeg synes, at min skoledag minder meget om mine veninders. Jeg er i dag i skole hver dag, men jeg skal ikke lave lektier,« fortæller Sofie.

Som beskrevet i Berlingske forleden, har København i et forsøgsprojekt tilbudt elever som Sofie med for meget fravær hjælp til at komme i skole ved hjælp af fraværsrådgivere. Et forsøg, der nu bliver gjort permanent i hele kommunen.

Hendes mor er overbevist om, at rådgiveren, »fantastiske lærere« og en god klasse på Vanløse Skole har hjulpet Sofie med at få sit liv tilbage.

»Jeg sørgede for at have Sofie klar om morgenen, så hun kunne blive fulgt til skole. Uden den hjælp, ved jeg ikke, hvad vi skulle have gjort,« siger hun.

Sofie får stadig hjælp af rådgiveren. Og hun går i skole hver dag.

»Jeg har det meget bedre, men jeg kan godt mærke angsten nogle gange,« siger Sofie, der også har fundet overskud til at være sammen med veninder igen.