Lyt til artiklen

Politikere vil skrotte Dannebrog: Dyr og unødvendig luksus for kongefamilien

Kongeskibet Dannebrog har siden 2005 kostet 115 mio. kr. i vedligeholdelse og reparationer

Det mere end 80 år gamle kongeskib Dannebrog skal hvert år istandsættes for et betragteligt millionbeløb, så det er klar til at fragte kongefamilien rundt på sommertogt i de danske farvande.

Forsvarsministeriet har siden 2005 repareret og vedligeholdt Kongeskibet Dannebrog for over 100 millioner kroner. En mulighed at droppe Kongeskibet, mener Enhedslisten.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN OG AFSTEMNINGEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER

Siden 2005 har forsvaret - og danske skatteborgere - således betalt 115.558.158 kr. for reparation og vedligeholdelse af det eneste sejlende kongeskib i verden, der er bygget til formålet. Det viser en opgørelse fra Forsvarskommandoen, som BT har fået aktindsigt i.

Dannebrog 80 år

Siden 2008 er der blevet gennemført ekstraordinær vedligeholdelse af kongeskibet, oplyser Forsvarskommandoen - i 2011 var udgifterne til reparation og vedligeholdelse 25,5 mio. kr. og i 2012 knap 19 mio. kr.

Dyre reservedele

For fire år siden offentliggjorde Statsministeriet en samlet opgørelse over udgifter til det danske kongehus, og heraf fremgik det, at man i 2009 brugte 33,7 millioner kroner på kongeskibet Dannebrog - heraf var 13,1 millioner kroner ren vedligeholdelse.

Reparationer i millionklassen er meget normale for et skib af den karakter og alder, som kongeskibet Dannebrog har, fortæller Kristian Carøe Lind, der er kontorleder og skibsingeniør med 20 års erfaring ved Danmarks største rådgivende skibsingeniørvirksomhed, OSK-ShipTech, der blandt andet rådgiver Mærsk.

- Det er specielle dele, der skal købes til det skib, man kan ikke bare gå i Ikea. Det skal godkendes, og hver eneste gang, der skal et certifikat på, koster det yderligere.

Og skibet er jo et klenodie, så vedligeholdelsen skal gøres med respekt, og det gør det bestemt ikke billigere, siger Kristian Carøe Lind.

Af Statsministeriets opgørelse fra 2009 fremgår det også, at kongehuset årligt henter 342,2 mio. kr. i statskassen. Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, kan beløbet sættes ned ved at overveje kongeskibets fremtid.

EL: Man kan droppe skibet

- Man skal kigge seriøst på, om det ikke var værd at bruge de penge bedre. Og det kan være en mulighed, at man droppede kongeskibet. Når samfundet generelt mangler penge, er kongeskibet da en luksus for kongefamilien, som klart bør sættes til diskussion, siger han.

Forsvarsordførerne fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne er dog enige om kongeskibets berettigelse.

- Jeg er generelt positiv indstillet overfor, at vi har et kongeskib, også selvom det koster, siger Marie Krarup (DF).

Et nyt kongeskib ville ifølge Kristian Carøe Lind koste mindst 3-400 mio. kr.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarskommandoen. Kongehusets økonomichef, Søren W. Kruse, oplyser, at han ikke kan besvare spørgsmål om udgifterne til kongeskibet Dannebrog.(Klik HER for at se grafikken på mobilen)

HVAD MENER DU? BØR KONGESKIBET DANNEBROG SENDES PÅ PENSION? OG SKAL VI OVERHOVEDET HAVE ET KONGESKIB? DELTAG I DEBATTEN OG AFSTEMNINGEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER