100 vidnesbyrd om sexchikane i teater-, tv- og filmmiljøet viser et behov for handling, siger kulturminister.

København. Der er brug for, at film-, tv- og teaterbranchen reagerer og i højere grad sikrer, at man ikke bliver udsat for chikane på sin kunstneriske arbejdsplads.

Sådan lyder meldingen fra kulturminister Mette Bock (LA), efter over 500 kvinder via en lukket Facebook-gruppe har delt vidnesbyrd om seksuelle krænkelser.

100 af disse vidnesbyrd blev læst op i anonymiseret form søndag eftermiddag på Betty Nansen Teatrets Edison-scene.

De 100 vidnesbyrd stammer fra Facebookgruppen "StopStilheden - for kvinder i dansk film, tv og teater. Gruppen havde den 10. december 1684 medlemmer, og over 500 kvinder havde bidraget med historier. De blev redigeret ned til 100 fortællinger, som blev oplæst af fem kvinder fra gruppen med baggrund i dansk film, tv og teater.

Mette Bock siger i en skriftlig kommentar til Information, at branchen har en stor udfordring, og at der er behov for handling.

- Men det er først og fremmest noget, branchen og arbejdspladserne skal tage fat i på en lang mere konkret måde, end det tilsyneladende hidtil har været tilfældet mange steder, skriver ministeren.

Også formanden for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, har reageret på de mange historier om overgreb.

- Vi har lavet en arbejdsgruppe for alle organisationerne i film- og teaterbranchen.

- Her er vi i gang med at udarbejde et code of conduct (adfærdskodeks, red.), samt at indsamle ekspertviden fra blandt andet Arbejdstilsynet om, hvilke initiativer vi bør sætte i værk, siger hun til avisen.

Tidligere har 241 medlemmer af Dansk Skuespillerforbund i en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Politiken sagt, at de inden for de seneste 10 år har været udsat for krænkelser fra deres overordnede.

149 af dem har oplevet fysiske krænkelser i form af eksempelvis berøringer eller kys.

/ritzau/