På fire dage har 10.006 personer skrevet under på en opfordring til at sætte den omdiskuterede busreklame fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening tilbage på Movias busser. Det oplyser Mellemfolkeligt Samvirke, der står bag underskriftsindsamlingen.

Reklamen opfordrede til at fravælge produkter fra israelske bosættelser, Mellemfolkeligt Samvirke mener, at det er legitimt at sige nej til Israels bosættelsespolitik og støtte en mærkningsordning, så man som forbruger kan undgå at købe produkter, der er produceret i de ulovligt besatte områder. Derfor vil man nu sende brevet og de godt 10.000 underskrifter til Movia.

»Den store opbakning til underskriftindsamlingen viser, at vi er mange, der synes, det er forkert, at et offentligt drevet trafikselskab udøver politisk censur eller lader sig styre af tabuer over for at tale om de menneskelige konsekvenser af en bosættelsespolitik, som krænker international ret og de palæstinensiske borgeres rettigheder,« siger Nils Brøgger Jakobsen, der er kampagnechef i Mellemfolkeligt Samvirke, i en pressemeddelelse.

Fire københavnske bybusser blev natten til fredag sat i brand på Arrivas garageanlæg på Østerbro. Movia vil endnu ikke forholde sig til, om branden har nogen relation til balladen om de reklamer med opfordring til boykot af israelske bosættelser, som Movia for nylig fjernede fra busserne.

Politiet har dog oplyst, at der var malet »Boykot Israel - Free Gaza« på mindst én af de udbrændte busser.

Mellemfolkeligt Samvirke fordømmer den voldelige handling mod busgaragen, men underskriftindsamlingen har ikke lidt skade af busbranden.

»I modsætning til at begå vold og hærværk er underskriftsindsamlinger en demokratisk og konstruktiv måde at markere sin uenighed på. 10.006 underskrifter viser, der er brug for at bryde tabuet og turde tale åbent om de ulovlige israelske bosættelser. Den kritik skal vi holde fast i, for at støtte en fredelig og bæredygtig fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne,« lyder det fra Nils Brøgger Jakobsen.