I sin kommende titel som formand i Coop ambas bestyrelse får Pernille Skipper slet ikke nogen magt.

Det er meldingen fra Alfred Josefsen, der har været mangeårig direktør for snart nedlukkede Irma, og dermed har en stor indsigt i Coop. Han sammenligner Skippers nye rolle med en konkret person: 

»Pernille Skipper får nul magt. Hun bliver en talsperson, ligesom Forbrugerrådet har en talsperson i Anja Philip. Sådan et ståsted, der ikke kan eksekvere på noget som helst, men bare kan komme med gode og rigtige meninger,« siger Alfred Josefsen. 

Han henviser til, at det fredag blev meldt ud, at OK overtager halvdelen af ejerskabet af Coop, mens bestyrelsen, hvor den tidligere formand for Enhedslisten skal være ny formand, beholder den anden halvdel. 

Det skal endelig vedtages ved en afstemning hos Coop ambas landsråd i weekenden. 

»Det er kun for at forblænde det landsmøde, der skal godkende aftalen i weekenden, at man har lavet den her mellemløsning, hvor det ser ud som om, at Coop amba og OK hver ejer 50 procent. I løbet af kort tid skal der yderligere kapital til, og så bliver Coop amba udvandet,« siger Alfred Josefsen. 

Han tilføjer: 

»Mit gæt er, at Coop amba kommer til at lande på 20 - måske 25 procent - af aktiekapitalen i det fremtidige Coop-selskab, og er sat helt uden for indflydelse.«

Alfred Josefsen er forhenværende direktør i Irma.
Alfred Josefsen er forhenværende direktør i Irma. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Den tidligere Irma-boss mener dog ikke, at Pernille Skipper på nogen måder vil være dårlig til netop den rolle.

»I det lys er Pernille Skipper jo ikke dårligt castet. Hun er god til at få opmærksomhed og har stærke synspunkter. Jeg ville være skeptisk over for hende som business-person, men det skal hun slet ikke lave, da hun bare skal have nogen gode holdninger,« siger han. 

Det skal også siges, at Alfred Josefsen absolut har et horn i siden på Coop.

Sidste år fortalte han i et stort interview med Berlingske, at han blev ramt af alt fra sorg til hævntørst, da Coop meldte ud, at Irma skal lukkes.

»Jeg er jo kendt som den største kritiker af Coop i Danmark, og jeg skrev sidste forår nogen hårde klummer, hvor jeg gjorde opmærksom på, at Coop kan ende i konkurs,« siger Alfred Josefsen, der var direktør for Irma fra 1999 til 2012.

Når du siger de her ting om, at OK overtager magten, og den nye bestyrelsesformand i Coop amba får nul magt, er det så, fordi du har et horn i siden på Coop?

»Nej, læs deres forståelsespapir, hvor Coop selv ruller ud, at der kommer flere penge fra OK, og det har de allerede forpligtet sig til. Men de forsøger at underspille beslutningen ved at sige, at Coop amba får halvdelen af magten,« siger han.

Coop har ikke nogen kommentarer til udmeldingerne fra Alfred Josefsen.

»Tak for muligheden for at kommentere meldingerne fra Alfred Josefsen, men det afstår vi fra. Med hensyn til om magten rykker væk fra andelsforeningen til OK. Det er korrekt, som det fremgik af pressemeddelelsen fra i fredags,« siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop.

Lyt med 23.15 minutter inde i episoden, hvor Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, fortæller, hvordan du kan mindske dit madbudget med op mod 20 procent.