Rema 1000 har gjort hakkekødspakkerne mindre, mens Lidl helt vil stoppe salget af tobaksprodukter.

Men hvorfor egentlig? Og er det ligefrem noget, vi vil se mere af i fremtiden?

Ifølge trendforsker ved Pej Gruppen, Louise Byg Kongsholm, er der ingen tvivl:

»Jeg ser en tendens til, at detailkæder i stigende grad søger at påvirke – eller ligefrem forme – forbrugernes valg. Det sker både gennem aktiv vareudvikling og ved at ‘designe’ forbrugerens købsoplevelse.«

Louise Byg Kongsholm er trendforsker og direktør i Pej Gruppen.
Louise Byg Kongsholm er trendforsker og direktør i Pej Gruppen. Foto: Pej Gruppen
Vis mere

Hun er en af tovholderne på undersøgelsen Fremtidens Dagligvarehandel og forklarer, at supermarkederne har fået øjnene op for deres magt: 

»Detailhandlen spiller jo en afgørende rolle som ‘gatekeeper’ for, hvilke varer der når ud til os alle i hverdagen.«

Rema 1000 har da også tidligere gjort deres standpunkt op:

»Vi har en holdning til de varer, vi sælger, og vi vil gerne være med til at give vores kunder muligheden for at være med på en lidt mere klimabevidst rejse«

Sådan sagde kommunikationschef og nyudnævnt ansvarlighedsdirektør Jonas Schrøder til B.T., da det stod klart, at beslutningen om at reducere oksekødspakkerne med 20 procent mødte en markant reaktion fra kunderne.

Det er da heller ikke uden risiko, når supermarkeder blander sig i vores vaner:

»De risikerer at overskride en grænse, hvor nogle kunder føler sig begrænset i deres frie valg, og hvor det kan opleves som en løftet pegefinger,« siger hun.

Samtidig understreger hun, at der er forskel på, om forandringerne drives af lovgivning eller af supermarkederne selv:

»Vi ved fra lovgivning om aldersidentifikation ved køb af alkohol eller tobak, at det kan rykke hele markedet på én gang. Men når det er kædernes egne initiativer, så kan det enten blive en populær ny service eller mødes med skepsis.«

Ikke desto mindre »kommer udviklingen formentlig til at præge branchen endnu mere fremover, fordi klimadagsordenen og sundhedsfokus kun bliver stærkere«, fastslår Louise Byg Kongsholm.