Vi kender det alle sammen. Vi står foran den store julefrokostbuffet, men selvom fadene bugner, er der særlig en ret, vi glæder os til.

Derfor mener kendiskok Thomas Castberg også, at danskerne skal gentænke julefrokosten. Til gavn for pengepung, mindre madspild og ikke mindst nydelsen for den enkelte.

»Jeg vil hellere have, at folk i stedet for at købe sig fra det hele sætter sig som mål at lave maden selv,« siger han i det seneste afsnit af B.T.s podcast Spar Kassen.

Han mener, vi skal være bedre til at strække madvarerne. Dermed kan man spare store summer.

Thomas Castberg, kok og tidligere tv-vært kendt fra fjernsynsprogrammerne Masterchef Danmark og Med kniven for struben. Castberg er i dag creative director for Skagen Group.
Thomas Castberg, kok og tidligere tv-vært kendt fra fjernsynsprogrammerne Masterchef Danmark og Med kniven for struben. Castberg er i dag creative director for Skagen Group. Bax Lindhardt

»Hvis du vil have sild, så laver du dem altså selv. Om ikke andet gør tiden, at du indskrænker dig. Og måske gør det også, at du engagerer dig lidt mere i den mad, der står foran dig.«

Thomas Castberg ved godt, at det er nemt for ham at sige, folk selv skal lave maden. Alligevel forsøger han at plante tanken.

»Jeg synes ofte, jeg har hørt og også selv set, at minimum 50 procent af det, der står på julefrokostbordet, er købt.«

Hans budskab lyder derfor: Mindre men bedre. En opfordring, det kan være værd at tage til sig. En udregning fra Nordea lavet i 2022 peger på, at man i en husstand kan spare 8.000 kroner om året, hvis man undgår madspild.

Hvis du vil høre Castberg fortælle om, hvordan han mener, man skal gribe julen an for at undgå spild og nyde den mest muligt, så fortæller han om det 11.28 minutter inde i afsnittet af Spar Kassen.

Lyt med på Spotify, Apple Podcast eller herunder: