Det er dyrere end nogensinde at fylde en kurv med fødevarer i danske supermarkeder.

Priserne på fødevarer ramte i juli måned det højeste niveau nogensinde, viser tal fra Danmarks Statistik.

Et af de produkter, som er steget mest i pris, er olivenolie, og der er ikke bare tale om stigninger i et regneark.

Det kan B.T. dokumentere med tre forskellige kvitteringer fra Rema 1000, hvor der er købt den samme olivenolie på tre forskellige datoer – i 2019, 2020 og senest i august 2021.

Ved alle tre lejligheder kostede en flaske med en halv liter olivenolie af navnet Farchioni 23,30 kroner.

I dag skal man af med mere end det dobbelte, nemlig 58,95 kroner, for at købe den samme flaske olivenolie hos Rema 1000, fremgår det af vigo.dk.

Det svarer til en prisstigning på 153 procent på tre år.

Udviklingen i prisen på olivenolie for danske forbrugere siden juli 2014 og til og med juli i år.
Udviklingen i prisen på olivenolie for danske forbrugere siden juli 2014 og til og med juli i år. Danmarks Statistik

At prisen på lige præcis olivenolie har været på himmelflugt, skyldes især vejret, understreger seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Sektion for Produktion, Markeder og Politik hos Københavns Universitet.

»Den største faktor for stigningen er, at de har oplevet tørke i det sydlige Europa, og det har resulteret i meget lav høst,« siger Henning Otte Hansen.

»Især i Spanien, som vel står for næsten halvdelen af verdensproduktionen af olivenolie, har høsten været halveret,« tilføjer han.

Det er imidlertid ikke den eneste faktor, som gør, at danske forbrugere i dag skal have den store pung frem, når de køber olivenolie.

»Selve råvaren er ikke steget så meget, som vi kan se i butikkerne. Der sker en vis form for overreaktion på markedet, hvor forskellige mellemled hæver priserne en smule ekstra,« siger Henning Otte Hansen.

»Det handler lidt om panik og om hamstring, men når råvarepriserne stiger, så har man en god undskyldning. Det ser vi typisk på fødevarer,« siger han.

Er der nogen udsigt til, at priserne kommer nedad igen?

»Ikke i den overskuelige fremtid. Oliven vokser jo på træer, så det er vanskeligt at hæve produktionen hurtigt,« siger Henning Otte Hansen.

»Og der er nok heller ikke tegn på, at der kommer meget mere regn i det sydlige Europa,« tilføjer han.

Han foreslår i stedet, at danske forbrugere ser på andre spiseolier, der er billigere, som alternativer til madlavningen, heriblandt solsikke- og rapsolie.

Hos Rema 1000 peger man på råvarepriserne som årsag.

»Årsagen til prisstigningerne er, at det har været en rigtig dårlig høst i denne sæson for oliven – så udbud og efterspørgsel betyder, at priserne desværre er steget markant,« lyder det i et skriftligt svar fra kommunikationschef hos Rema 1000, Jonas Schrøder.

Han forklarer, at det har banet vejen for et alternativ.

»Flere er også begyndt at sælge blandingsprodukter for også at kunne tilbyde kunderne en lavere pris for olie – vi har fået en variant i sortiment, vi kalder mixet olie, som er en blanding af solsikke-, majs-, linfrø- og vindruekerneolie,« siger Jonas Schrøder.

Han slår samtidig fast, at man naturligvis fortsat kan købe olivenolie i Rema 1000.

Hør Thomas Castberg i den seneste udgave af Spar Kassen, hvor han kommer med et konkret sparetip til madlavningen, som han kalder 'en meget stor hammer'.

Lyt hos Apple Podcast, Spotify eller ved at klikke play herunder.