Det kræver ikke den store indsigt i tilbudspriserne denne jul at vide, at priskrigen ser ud til at toppe i de seneste aviser.
Den følger en formel, som dagligvarehandlen er kendt for at bruge. En formel, der netop nu afføder en helt ekstrem pris på et kilo flæskesteg.
For en priskrig er brudt ud, og Lidl sælger netop nu et kilo flæskesteg for under 14 kroner.
»Det er sådan, de gør det. De forskellige dagligvarekæder bliver presset af deres konkurrenter, og så eksploderer det altså her lige før jul,« siger Bruno Christensen, der er dagligvareekspert med årtiers erfaring fra branchen.
Kæderne sætter penge til på de ekstremt billige varer for at lokke julekunderne ind i butikken.
Eller det, som folk med indsigt i branchen, kalder at vinde indkøbskurven.
»I år er det jo så hjulpet ekstra godt på vej af medier, der rapporterer om fødevareprisernes voldsomme stigning,« siger Bruno Christensen.
Smørret eksempelvis er – hvis man går fire år tilbage fra oktober i år – steget med mere end 57 procent i pris.
I samme periode er de generelle fødevarepriser steget med 30 procent. Derfor er tilbudsjagten mere intens blandt de danske dagligvarekunder.
Bruno Christensen er ikke bange for at kalde tilbuddet på flæskestegen 'vildt'.
Det er dog et vildt tilbud, han mere eller mindre havde forudset ville komme. For tilbuddene bliver historisk som regel skarpere og skarpere i ugerne frem mod jul.
Lidls tilbudsavis gælder frem til 23. december, men der er andre kæders aviser, der ikke rækker så langt.
»Det vil blive endnu mere markant,« slår Bruno Christensen fast.
Tilbuddene er så vilde i december, at de efterlader deres mærke på økonomien.
For selvom der allerede fra oktober til november var en lille nedgang i fødevarepriserne, forventer analysechef Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank, at tilbuddene vil have en mere markant effekt på den tendens.
Sådan lød det i hendes analyse onsdag morgen, hvor Danmarks Statistik netop havde offentliggjort forbrugerprisindekset, der viser, hvordan forbrugerpriserne er steget.
I det var der gode nyheder for oksekøds- og smørkunder, som du kan læse mere om HER.
