Det kommer næppe bag på dig, at oksekødspriserne er steget.
Men faktisk er priserne herhjemme ikke steget mere, end de er i vores nærmeste nabolande.
Det pointerer økonom Lars Christensen, som har undersøgt prisudviklingen specifikt på oksekød i Danmark, Tyskland og Sverige.
Det er noget han har gjort, fordi han møder misforståelser blandt den brede befolkning og i særdeleshed på sociale medier, hvor folk raser over de eksploderede priser.
»Historien er jo, som enhver kan se nede i køledisken, at oksekødspriserne er steget markant,« siger økonom Lars Christensen til B.T., men slår så fast:
»Det er ikke steget mere i Danmark, end de er steget i vores nabolande.«

Faktisk, forklarer økonomen, er oksekødspriserne steget væsentligt mere de seneste fem år i Sverige end herhjemme, mens udviklingen i Tyskland og Danmark har været stort set 1:1.
Lars Christensen understreger, at han taler specifikt om prisændringerne – og altså ikke prisniveauet.
Økonomen underkender dog ikke, at prisstigningerne kan føles og mærkes på, når man handler i de danske supermarkeder.
»I de sidste fem år er det at handle ind blevet en større del af vores indkomst. Priserne på fødevarer er steget mere end priser på mange andre ting. Dog med undtagelse af energi,« fortæller økonomen.
Ifølge Danmarks Statistik er fødevarepriserne generelt steget med knap 31 procent over de seneste fire år.
Når det kommer til oksekødspriserne helt konkret, er disse steget med knap 17 procent i den danske dagligvarehandel siden marts i år.
Så selvom den egentlige pris på en pakke oksekød i den svenske ICA eller den tyske Fakta er billigere end i det danske supermarked, følge de tre lande stort set samme udvikling.

