Du synes sikkert selv, at du betaler alt for meget for smør, mælk og kød i supermarkedet.
Og nu får du opbakning.
Henning Otte Hansen er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Han har undersøgt forholdet mellem priserne på råvarebørserne og på den pris, som du betaler ved kassen.
Og det forhold er galt.
»Der er et misforhold. Vi har et ikke velfungerende marked, hvor forbrugerne betaler for meget for produkterne,« siger seniorrådgiveren, der første gang fortalte om sin undersøgelse til Jyllands-Posten.

Til B.T. siger han:
»Man kan tage chokolade som et eksempel. Siden januar har prisen på kakaobønner været faldende på fødevarebørsen, men priserne på chokolade stiger stadig i butikkerne.«
Et andet eksempel er priserne på brød. Råvareprisen på korn ligger nu på et niveau, som den var på i 2020, men i supermarkederne er prisen på brød steget 27 procent siden dengang.
»Mønstret er, at man er meget træg med at sætte priserne ned i detailhandlen. Det er en tendens, der går igen i hele Europa. Priserne ligger vel 10 til 15 procent for højt i supermarkederne i forhold til, hvad der betales på råvarebørserne,« siger Henning Otte Hansen.
Hvad kan man gøre ved problemet?
»I første omgang handler det om at sætte fokus på det, og så handler det også om at have nogle ordentlige konkurrencevilkår på markedet.«
Siden 2020 har der på 69 måneder kun været tre måneder, hvor priserne i supermarkedet er faldet. Ellers er det gået den anden vej.
»Jeg har for eksempel undersøgt prisen på ris, hvor jeg har kigget på fire forskellige råvarebørser i Vietnam. På råvarebørserne er prisniveauet nu på niveau, som det var på før 2021, men i supermarkederne stiger prisen fortsat.«
»Og hvad angår ris er der jo ikke forarbejdning eller mange mellemled, der kan gøre varen dyrere, som vi ser det med brød,« siger Henning Otte Hansen.
Når nu man har set tendensen være den samme i 15 år med et misforhold mellem priser på råvarebørserne og i supermarkederne, kan det som forbruger være svært at bevare optimismen, når man kigger ned på smør, mælk og kød i indkøbskurven.
Men ifølge Henning Otte Hansen er der håb forude.
»På den lange bane vil vi få billigere fødevarer og opleve et reelt prisfald. Produktionsomkostningerne falder jo på flere områder. Men det er svært at sige, hvor lang tid, der vil gå,« siger han.
