Michael Kurt Nielsen har altid haft den klassiske røde havartiost i sit køleskab. Men nu har den 69-årige pensionist ikke længere råd til den på grund af de stigende fødevarepriser.

»Jeg har altid spist havartiost, siden jeg var barn. Den har altid været i køleskabet. Men nu har jeg været nødt til at spare den væk. Det er simpelthen blevet for dyrt,« fortæller han til B.T.

Siden inflationskrisen i 2021 er fødevarepriserne steget markant i Danmark.

Det generelle forbrugerprisindeks er steget med 15,3 procent siden april 2021, mens prisindekset for fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer i samme periode er vokset med hele 30,4 procent.

Prisudviklingen for fødevarer er dermed næsten fordoblet, sammenlignet med den samlede prisudvikling.

Derfor sætter B.T. i de kommende uger fokus på, hvordan helt almindelige dagligvarer på få år er blevet over dobbelt så dyre – og hvad der egentlig ligger bag prisstigningerne.

For Michael Kurt Nielsen har prisudviklingen betydet et farvel til både ost og smør – og et goddag til tilbudsaviser og varer med kort holdbarhed.

»Før i tiden plejede jeg bare at handle ind, som det passede mig, men nu kigger jeg altid tilbudsaviserne igennem inden,« siger han og uddyber:

»Jeg var også pensionist, før priserne steg – og dengang tænkte jeg ikke så meget på penge, men nu, hvor priserne er steget, så fylder det meget. Nu er jeg blevet tilbudsjæger.«

Nogle af de varer, der særligt er steget i pris, er hakket oksekød, lys pålægschokolade og solsikkeolie – men også grøntsager som agurker og kartofler er blevet markant dyrere.

Siden april 2021 er prisen på en agurk hos Rema 1000 steget fra fem til ti kroner.

Noget, der undrer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet og forsker i fødevarepriser.

For ifølge ham burde en agurk helt naturligt være billigere i juli end i april.

»Agurker er en sæsonvare, så der kan være forskel i prisen, afhængig af hvornår på året man køber varen,« siger Henning Otte Hansen og fortsætter:

»Prisen kan derfor være svingende fra måned til måned, men jeg synes alligevel, at det er steget meget. Agurker burde være billigere i juli end i april.«

Ifølge Palle Jakobsen, der er markedsanalytiker på landbrugstjenesten Agrocom, er det vanskeligt at gennemskue, hvad der præcist driver priserne i vejret.

»Det er svært at sige, hvor meget der skyldes højere lønninger og udgifter, og hvor meget der skyldes folk, der udnytter situationen.«

For Michael Kurt Nielsen har de stigende priser betydet, at den 69-årige pensionist konsekvent går efter varer, der er sat ned grundet kort holdbarhed, særligt når det gælder salat og kød. 

»Før i tiden prioriterede jeg, at mine grøntsager skulle være helt friske, men det har ændret sig nu,« fortæller Michael Kurt Nielsen.