Cykelrytterne må se langt efter de kyssende præmiepiger, når vinderne skal hyldes ved VM i landevejscykling i Norge. Tidligere Bjarne Riis-rytter forstår ikke beslutningen.

I stedet for podiumpiger i form af lokale skønheder eller hyrede modeller, som man ser det i for eksempel Tour De France og en langt række andre større og mindre cykelløb, så bliver det lokale børnecykelryttere i den norske nationaldragt, der skal stå for at overrække præmierne til sejrsherrerne ved cykel-VM i Bergen i september.

Umiddelbart en nedslående nyhed for husarerne, men chefen for VM-arrangementet i den norske by, Harald Tiedemann Hansen, mener, at deres løsning flugter godt med et moderne cykel-VM i en norsk virkelighed.

Det er præmiepiger som de her, de ikke vil have i Norge.
Det er præmiepiger som de her, de ikke vil have i Norge. Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

»Vi har ikke den samme tradition som de store etapeløb i Sydeuropa. I Norge må vi finde vores egen måde at gøre dette på,« siger Harald Tiedemann Hansen til Adresseavisen.

Han uddyber:

»Jeg synes, det er lidt pinligt, at kvinderne bare skal stå der for at kaste glans på rytterne. Det er vinderne, som skal hyldes på podiet. Jeg synes ikke, vi skal tage glansen væk fra dem.«

Den tidligere norske cykelstjerne Kurt Asle Arvesen er alt andet begejstret for beslutningen om at droppe podiumskønhederne.

Den tidligere mangeårige rytter på Team CSC og andre afskygninger af Bjarne Riis’ cykelhold kalder det ’politisk korrekthed’.

»Jeg synes, ​​at debatten er helt væk. Mange kvinder har fået en karriere efter at have modtaget mulighed for, at blive set på TV som præmiepige. Mange af dem gør et stort stykke arbejde udover det, og flere af dem lever faktisk af at være præmiepiger,« lyder det fra Arvesen, som flere gange i sin karriere har prøvet at lægge kinder til præmiepigernes kys, blandt andet efter sine etapesejre i Tour de France og Giro d'Italia.

»Jeg blev ikke fornærmet over det, og oplevede også, at det var frivilligt fra de kvinder, der gjorde det,« siger han til Adresseavisen.

Norske Kurt-Asle Arvesen fejrer sin Post Danmark Rundt-sejr i 2004 med præmiepiger i baggrunden.
Norske Kurt-Asle Arvesen fejrer sin Post Danmark Rundt-sejr i 2004 med præmiepiger i baggrunden. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

I de lokalpolitiske kredse i Bergen er man dog helt på VM-arrangørernes side.

»Det er positivt, at cykel-VM forstår, hvilken signaleffekten afholdelsen af arrangementet har, og at det her vil modvirke stereotyper og gammeldags forestillinger om køn og kvinder,« siger Bergens rådmand for idrætsområdet, Pål Hafstad Thorsen.

Landevejs-VM i cykling i Bergen starter den 16. september og slutter den 24. september.