På en aflukket gokartbane i udkanten af Amager ser man den mest tydelig. Vingegaard-effekten.

Her pisker de tynde børneben i pedalerne, mens de lærer at skære svingene på den helt rigtige måde.

Mere end 30 unge er mødt op til Amager Cykle Rings nystartede begynderhold, og selv om cyklerne endnu ikke har gedebukkestyr, er der anderledes styr på beklædningen.

»80 procent af børnene kommer i Jumbo-Visma-tøj. Det er jo det, de går efter. Det er Vingegaard-effekten. Det er der ingen tvivl om,« lyder det fra Julie Wagner.

Jonas Vingegaard sammen med sin lille familie under fejringen i København af Tour de France-sejren.
Jonas Vingegaard sammen med sin lille familie under fejringen i København af Tour de France-sejren. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Hun er børne- og ungdomsansvarlig i den københavnske cykelklub og er mildt sagt blæst bagover af glæde.

Den traditionsrige forening er nemlig blevet overrendt af børn og unge efter Jonas Vingegaards sensationelle Tour de France-sejr:

»Det er fuldstændig overvældende. Det minder mig om EM i 1992. Dengang elskede alle landsholdet. Nu er det cykling, der er fedt. Der har været en fuldstændig overvældende interesse,« forklarer hun.

Børn fra hele Storkøbenhavn er væltet ind i klubben, og billedet er det samme i resten af landet.

Børne- og ungdomsrytterne i Amager Cykle Ring begynder karrieren på en lukket gokartbane, så der kommer helt styr på teknikken.
Børne- og ungdomsrytterne i Amager Cykle Ring begynder karrieren på en lukket gokartbane, så der kommer helt styr på teknikken. Foto: Privatfoto
Vis mere

Før Tour de France var der knap 1.000 medlemmer under 18 år i de danske cykelklubber. Nu ser en årelang medlemsflugt ud til at være stoppet.

»Vi er i en situation, hvor klubberne løber tør for cykler, de kan låne ud til de unge. Så må de i stedet låne af os,« siger Kristoffer G. Nielsen, der er udviklingskonsulent i Danmarks Cykle Union.

Han er i disse dage ved at danne sig et overblik over den stigende interesse og melder om mindst 400 nye børn og unge, der er mødt op i de danske cykelklubber for at teste, om de skal følge i Vingegaards hjul.

»Det ser virkelig godt ud. Over hele linjen – i alle klubber, vi har været i kontakt med – er der flere nye, end der plejer at være. Der kommer altid en stigning efter sommeren, men det er tydeligt, at der har været en dansk vinder af Tour de France i år. Vi håber, det er en effekt, der varer ved.«

Mere end 30 unge er mødt op til Amager Cykle Rings nystartede begynderhold – og billedet er det samme landet over.
Mere end 30 unge er mødt op til Amager Cykle Rings nystartede begynderhold – og billedet er det samme landet over. Foto: Privatfoto
Vis mere

Der er en særlig god chance for, at de unge fortsat klikker sig i pedalerne, når mørket, kulden og det sure træningsarbejde for alvor banker på.

For Jonas Vingegaards helt særlige vej til toppen er noget, de unge har lagt mærke til.

Jumbo-Visma-rytteren var ikke specielt succesfuld i sine ungdomsår. Men han holdt fast, blev ved og udviklede sig til en af verdens bedste cykelryttere.

»Vi har jo nogen, der er højere og større end andre. De små, der ikke har prøvet at vinde noget, har virkelig fået en at se op til. Vingegaard vandt jo heller ikke noget, da han var ung,« siger Julie Wagner og fortsætter:

Danske cykelklubber oplever et enormt boom i interessen efter Jonas Vingegaards Tour-triumf i slutningen af juli.
Danske cykelklubber oplever et enormt boom i interessen efter Jonas Vingegaards Tour-triumf i slutningen af juli. Foto: Mathias Eis
Vis mere

»Nu har de fået et idol, som har lært dem, at man ikke behøver at vinde hver gang. Det skal nok komme. Vi udvikler os ikke lige hurtigt. Vi er forskellige – heldigvis for det. På den måde lærer de at elske og omfavne det, de kan.«

Nyheden om den eksplosive interesse for cykling er også nået til Glyngøre, hvor Jonas Vingegaard så småt er på vej ud af sin restitutionsfase efter Tour de France.

»Det er helt fantastisk, at så mange børn og unge er begyndt at cykle i klubberne. Jeg håber, de vil holde fast i den drøm – og om ikke andet så ved jeg, at de bliver en del af et godt fællesskab på tværs af alder og køn,« siger Jonas Vingegaard.

I vanlig ydmyg stil er han ikke meget for at give sig selv hele æren. Tour-etapesejre til Cecilie Uttrup Ludwig, Mads Pedersen og Magnus Cort har også spillet en vigtig rolle, mener han:

»Tour-starten i Danmark og de mange danske toppræstationer har sikkert været med til at sætte gang i hjulene, og de unge har mange dygtige danske ryttere at se op til.«