Beskyldninger om druk, løgne, doping og rejsningsproblemer.

Det er en sprængfarlig cocktail, der kører for fuld udblæsning i retten i Manchester mellem den tidligere Team Sky-læge Richard Freeman og tidligere Team Sky-manager Shane Sutton.

Den spegede sag handler om bestilling af testosteronplastre på det britiske cykelhold Team Sky – det nuværende Team Ineos – der kan dateres til maj 2011, og de to prominente herrer kæmper en indædt kamp mod hinanden om at placere skylden.

Richard Freeman har allerede erkendt, at han har bestilt 30 pakker testosteronplastre til Team Sky, men da han forklarer, at det ikke var til rytterne, peger pilen en anden vej.

Freeman fortæller nemlig, at det var til ingen ringere end hans tidligere kollega 61-årige Shane Sutton – der på det tidspunkt var chef for Team Sky, og som altså angiveligt tvang ham til at bestille testosteronplastrene.

Årsagen er ifølge Freeman og hans advokat Mary O’Rourke, at Shane Sutton skulle bruge plastrene til at afhjælpe sine rejsningsproblemer, men det afkræftede den australske cykelmand på det kraftigste tirsdag ved retten i Manchester, der agerer kampscene for den potente sag.

»Jeg er ked af det, men du lyver helt ind til benet, og det samme gør din klient. Jeg kan se dig i øjnene og sværge på min tre år gamle datters liv – jeg aldrig har bestilt det,« sagde Shane Shutton ifølge The Guardian, hvorefter han tilbød at tage en løgnedetektor for at bevise sin uskyld.

Det stoppede dog ikke der. For Shane Sutton tilbød også at hive sin kone i vidneskranken for at fortælle, at han bestemt ikke lider af rejsningsproblemer.

»Jeg ville ikke have noget problem med at fortælle, at det var til mig. Du (Freeman, red.) fortæller pressen, at jeg ikke kan få den op at stå. Min kone vil vidne på, at du er en forbandet løgner,« lød det fra Sutton mod Freeman, der sad afskærmet bag en skærm under høringen.

Efter sit udbrud, hvor han også kaldte Freeman for en drukkenbolt, udvandrede Shane Sutton fra retten.

Kim Plesner, der er cykelekspert og indehaver af cykelmediet Veloropa, følger sagen tæt, og han er overrasket over den voldsomme udvikling.

»Selve substansen i sagen er ikke så opsigtsvækkende, da man har vidst i et stykke tid, den ville komme, men måden, hvorpå det foregår, er meget voldsom,« siger han og fortsætter:

»Der er foregået et eller andet uldent i den her sag, siden man er endt her, for ellers havde et hold som Sky fået fjernet sådan en sag her. Det, der foregår nu, er, at man skal fjerne nogle syndebukke internt i Sky-systemet, og så er den endt mellem de her to typer, hvor den ene er lidt naiv i Dr. Freeman, mens den anden er en slagsbror i Shane Sutton.«

Høringen kan give genlyd i hele cykelverdenen, og særligt Shane Sutton kan tænkes at sidde på oplysninger, der kan mudre omdømmet for hele det gamle Team Sky, fortæller Kim Plesner.

»Sutton nævnte i retssagen, at han har nok snavs til at kunne hive dem allesammen ned, så han er farlig, hvis han bliver presset for meget, og der har jo været rygter om fusk med sponsorater og doping, som aldrig er blevet bekræftet, så man kan kun gisne om, hvad han sidder på af oplysninger.«

Shane Sutton har fortalt, at han overvejer at vende tilbage torsdag for at redegøre yderligere for sin sag. Høringen er sat til at slutte 20. december.