'Puuuuuuha'!

Tour de France-favoritternes første styrkeprøve, torsdagens dobbelttur op ad Mûr de Bretagne, blev en særdeles stressende affære for det danske Tour-håb, Jakob Fuglsang, der trods bommerter, styrt og uheld fik kæmpet sig i mål blandt de forreste - og dermed trådte ind i klassementets top 10.

Men inden skulle Fuglsang altså igennem en usædvanlig hård og dramatisk dag på de bølgende nordfranske veje. Med cirka 100 kilometer til 'muren' i Bretagne snorksov hele Astana-mandskabet, da Quick-Step pludselig udnyttede sidevinden til at splitte feltet. Jakob Fuglsang blev adskilt fra de andre favoritter og måtte selv slide sig op igen i en intens jagt.

Det lykkedes, men det efterlod også den danske kaptajn som eneste Astana-rytter i feltet. Her sad han længe uden hjælpere, inden det lykkedes et par lyseblå løjtnanter at kæmpe sig tilbage.

»Vi skulle have siddet sammen der og skulle nok have været mere vakse, men det var tidligt på etapen, og det skulle nok blive samlet igen, og det blev det jo også,« lød det overskudsagtigt fra Fuglsang efter etapen.

Vis mere

Men uheldene hørte ikke op her. Med omkring 25 kilometer igen styrtede Fuglsang og pådrog samtidig sin cykel en defekt. Et yderst kritisk tidspunkt, hvor holdene var begyndt at sætte tempoet op forud for den hidsige finale, der bød på to ture op ad Mür de Bretagne.

»Jeg var en tur i brændenællerne. Det var en panikopbremsning foran mig. Jeg fik forhjulet ud i noget grus, så det skred ud, og så tumlede jeg lige en tur,« lød forklaringen fra Fuglsang efterfølgende.

Det lykkedes Fuglsang - med god hjælp fra sit hold - at fange favoritfeltet lige inden den første tur op ad mælkesyre-bakken i Bretagne.

»Det var bestemt ikke nogen nem opgave,« understregede Astana-kaptajnens danske hjælper Magnus Cort efter etapen.

»Han (Fuglsang, red.) skulle have ny cykel, og det er altid svært på sådan nogle små veje, hvor bilerne har svært ved at passere hinanden. Så vi kom et godt stykke efter og fik lov at jagte feltet i en del tid. Vi ville rigtig gerne have ham op, inden vi ramte muren første gang. Men det var dejligt, at det ikke endte med at koste Jakob noget.«

Dagens to forfølgelsesløb havde selvfølgelig kostet danskeren masser af kræfter, og han kunne ikke blande sig i finalen, som endte ud til irske Dan Martins (UAE) fordel. Men Jakob Fuglsang fik dog med det yderste af neglene kæmpet sig over stregen i samme tid som flere af sine nærmeste rivaler.

Vis mere


Dagen blev dog dyr for to af danskerens værste klassementsrivaler Romain Bardet (AG2R) og Tom Dumoulin (Team Sunweb), der grundet mekaniske problemer - og halvtunge stænger - mistede dyrebar tid i finalen.

Og så viste den firedobbelte Tour-vinder Chris Froome (Team Sky) svaghedstegn til allersidst, da han overraskende ikke kunne sidde med de andre favoritter på Mûr de Bretagne. Froome endte med at tabe fem sekunder til Jakob Fuglsang.

Greg van Avermaet (BMC) beholder den gule førertrøje i endnu et døgn - han er tre sekunder foran Team Skys Geraint Thomas. Og 53 sekunder foran Jakob Fuglsang, hvis podiedrøm stadig lever fint trods dramatikken.