Det er ingen garanti for, at det fører til et langt liv, hvis man vinder Tour de France. Men schweizeren Ferdinand Kubler, som døde torsdag, kunne ligne beviset på, at der er en sammenhæng.

97 år på denne jord fik schweizeren, som ifølge schweizer-illustrierte.ch døde på et hospital i Zürich efter en forkølelse. Selvom han de senere år har været plaget af sygdom var Kubler i stand til at fejre jul hjemme hos familien kort før sin død.

»Ferdi faldt fredeligt i søvn med et smil på munden,« fortæller hans 70-årige enke Christina til ugebladet.

»Han sagde til mig: Christina, du er den bedste kvinde i verden. Og han fejrede jul sammen med mig derhjemme.«

Ferdinand Kubler havde sin storhedstid på landevejene i slutningen af 40erne og i begyndelsen af 50erne. Han var født i 1919 og blev professionel i 1940, men de tidligere år af karrieren blev spoleret af 2. verdenskrig og i stedet kørte han fortrinsvis løb hjemme i Schweiz. I 1947 deltog han for første gang i Tour de France, hvor han vandt to etaper og kørte en enkelt dag i gult.

I 1950 vandt han som den første schweizer nogensinde Tour de France foran Stan Okers og Louison Bobet. Det blev den eneste han vandt en Grand Tour, selvom han senere kom på podiet to gange i Touren og to gange i Giro d'Italia. Året efter Tour-sejren vandt Kubler også VM på landevej.

I 1955 blev Kublers ry ødelagt, da løbskommisærerne fandt doping-midler på hans værelse, efter han havde slingret opad Mont Ventoux under sommerens Tour de France. Kubler afviste at have dopet sig, men ikke desto mindre stoppede han karrieren efter den sæson.

I 1983 blev han kåret til århundredets sportsmand i Schweiz.

Andre læser også