Et af cykelsportens mest væmmelige styrt nogensinde ser nu ud til at give en historisk lang karantæne.

Ifølge det hollandske medie WielerFlits får Dylan Groenewegen hele ni måneders udelukkelse for at være skyld i et voldsomt styrt i Polen Rundt i begyndelsen af august.

Her pressede Groenewegen (Team Jumbo-Visma) sin landsmand Fabio Jakobsen (Deceunick-Quick-Step) ud i barrieren på de sidste meter af første etape.

Jakobsen hamrede ind i barrieren med hovedet først. Hjelmen blev slået af, og hollænderen ødelagde sit ansigt og svævede kortvarigt mellem liv og død.

Momentet efter styrtet. Fabio Jakobsens cykel kan ses til venstre i billedet, mens hollænderen selv er ude af billedet. Nederst til venstre er det Dylan Groenewegen, som vandt etapen, men senere blev udelukket. I stedet blev Fabio Jakobsen udråbt som vinder.
Momentet efter styrtet. Fabio Jakobsens cykel kan ses til venstre i billedet, mens hollænderen selv er ude af billedet. Nederst til venstre er det Dylan Groenewegen, som vandt etapen, men senere blev udelukket. I stedet blev Fabio Jakobsen udråbt som vinder. Foto: SZYMON GRUCHALSKI
Vis mere

130 sting i ansigtet, en smadret kæbe, en ødelagt gane og en slem, slem hjernerystelse blev Fabio Jakobsen blandt andet efterladt med.

Dylan Groenewegen blev straks diskvalificeret, og den internationale cykelunion, UCI, indledte en større undersøgelse. Samtidig krævede Quick-Step-chefen Patrick Lefevere, at sprinteren skulle smides i fængsel efter sin svinestreg i spurten.

Så slemt går det ikke, men ifølge WielerFlits vil UCI i slutningen af denne uge give hollænderen en hidtil uset straf, som næsten tangerer en dopingudelukkelse.

Ni måneder uden for konkurrence lyder dommen, som er fastsat af en uafhængig instans. Groenewegen har ikke kørt løb siden den skæbnesvangre dag i Katowice, og udelukkelsen kommer til at stå indtil 6. maj 2021.

Dylan Groenewegen (t.v.) og Fabio Jakobsen.
Dylan Groenewegen (t.v.) og Fabio Jakobsen. Foto: PHILIPPE LOPEZ, LUC CLAESSEN
Vis mere

Dog nævner det hollandske medie, at Dylan Groenewegen får mulighed for at appellere dommen ved sportens voldgiftsret, CAS i schweiziske Lausanne.

Fabio Jakobsen er så småt ved at planlægge sin tilbagevenden til cyklen efter skrækstyrtet. Hollænderen har været igennem en længere proces, hvor hans ansigt er blevet rekonstrueret. Tirsdag skrev han på Instagram:

»Fire uger efter rekonstruktionen af min over- og underkæbe var det tid til, at stingene skulle tages ud. Helingsprocessen går godt. Den transplanterede knogle skal vokse sig stærk og sætte sig fast i de næste fire måneder.«

»Næste operation er planlagt til 2021. Om et par uger skal mit bækken være helet og stærkt, som det var før ulykken. Og så kan jeg langsomt begynde at træne på min cykel igen,« skriver Jakobsen i opslaget.

Fabio Jakobsen under transport fra Polen til Holland i ugen efter ulykken.
Fabio Jakobsen under transport fra Polen til Holland i ugen efter ulykken. Foto: Andrzej Grygiel
Vis mere

Fabio Jakobsen fortalte i starten af oktober, at han skulle have foretaget en operation, hvor knogler fra hans hofteskål blev flyttet til hans ansigt. Herefter skulle han have indsat tandimplantater.

Også Dylan Groenewegen har påbegyndt sin træning, oplyser Jumbo-Visma:

»Det her har ramt ham utrolig hårdt, men han skal nok komme sig. Han træner og arbejder hårdt – især mentalt,« sagde hans sportsdirektør Merijn Zeeman tirsdag til hollandske NOS.

Dylan Groenewegen har holdt sig uden for mediernes søgelys siden ulykken, men udtalte sig dagen efter styrtet i Polen:

»Jeg finder det skrækkeligt, det der skete i går. Jeg kan ikke finde de rette ord til at beskrive, hvor ked af det jeg er på Fabios vegne og de andre, det styrtede eller blev ramt. Lige nu er Fabios helbred det allervigtigste. Jeg tænker på ham konstant.«

Den hårde straf til Dylan Groenewegen kan sætte gang i en ny præcedens for straf til sprintere, der bryder reglerne i spurten. UCI ventes at melde officielt ud om dommen torsdag eller fredag.