Bjarne Riis var hårdt ramt af depression. Han kunne ingenting og blev i sengen.
Bjarne Riis var hårdt ramt af depression. Han kunne ingenting og blev i sengen. Foto: Nils Meilvang

En af konsekvenserne af Bjarne Riis’ akavede og tilknappede facon har været, at han er gået ned med depression flere gange.  Han er blevet ramt så hårdt, at han ikke har kunnet andet end at ligge i sengen, mens hans kone Anne Dorte Tanderup og de to ældste sønner Thomas og Jesper måtte tage over og sørge for, at hverdagen fungerede.

Det fortæller den tidligere cykelholdsejer ærligt om i dokumentaren 'Riis - Forfra', som vises på DR1 onsdag aften.

Riis har tidligere fortalt, hvordan han i en periode kun lå i sengen med nedrullede gardiner, og før Tour de France i sommer var den gal igen, afslører han i dokumentaren.

Da han forsinket ankom på Korsika i sommer, var forklaringen, at han havde været på cykelferie. Men det var ikke hele forklaringen, fortæller han i dokumentaren. Riis var gået ned med depression som følge af det pres, der havde ramt ham efter dopinganklagerne.

- På et tidspunkt bliver man ramt, og så bliver ting bare for meget. Der var specielt en dag, hvor jeg kunne mærke, at nu gik det galt...nu kortsluttede det. Jeg tror, at jeg har mange ting fra min barndom, som jeg aldrig har fået bearbejdet.

Anne Dorthe Tanderup havde længe forsøgt at hjælpe sin mand, men hun måtte indse, at hun ikke kunne løfte Riis op alene.

- Jeg siger til ham, at jeg ikke kan hjælpe ham længere, da han bryder sammen. Og jeg siger, at vi skal have professionel hjælp.

Riis bliver frataget alle beslutninger. Ikke bare på cykelholdet, hvor han overlader tøjlerne til de øvrige ansatte, men også i hjemmet. Anne Dorthe og Jesper og Thomas tager over og får hverdagen til at fungere. Jesper husker, at Bjarne lå i sengen, indtil Jesper kom og hjalp ham op og fik ham i gang med dagen. Det var smerteligt for de to sønner at opleve deres far sådan. Men Bjarne var ikke i stand til at overskue noget.

- Der er perioder, hvor man ikke kan tage nogle beslutninger. Det hele sejler bare, og man kan ikke koncentrere sig. Man kan egentlig ikke ret meget.

- På et tidspunkt er der ikke mere plads i rygsækken, og så skal den tømmes, forklarer Riis selv om depressionen.

Rygsækken er blevet lettet siden, men der ligger stadig tunge sten, som tynger. Cykelholdet er blevet solgt, Riis er tilbage som sportsdirektør, en dopingundersøgelse truer, og samtidig forsøger Riis at lære sig selv at åbne sig i en alder af 50 år.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.